Sve je jasno: Pogačar osvojio drugi Tur zaredom!

Ostali sportovi 17. jul 202118:081 komentar
Podeli:
Izvor: Stephane Mahe, Reuters

U subotu je na programu bila 30,8 kilometara duga 20. etapa „Tur de Fransa“, a na hronometar se vozilo od Liburna do Sen Emilona – najbrži je bio Belgijanac Vaut van Eert, ali je trijumf na celokupnom Turu obezbedio mladi Slovenac Tadej Pogačar! Njemu je za ukupnu pobedu potrebno samo da dođe do cilja u nedelju u Parizu.

U poslednjoj etapi, koja će se voziti u nedelju i koja se tradicionalno završava na Jelisejskim poljima, žuta majica se ne izaziva. Prednost vozača Emirejtsa u odnosu na drugoplasiranog Jonasa Vindegorda pred 21. etapu je pet minuta i 20 sekundi. Treći je Ričard Karapas sa zaostatkom od sedam minuta i tri sekunde.

Pogačar, 22-godišnjak iz Komende, slavio je 2020. godine na Turu, ali je do žute majice stigao tek u pretposlednjoj etapi. U ovogodišnjem izdanju „Trke oko Francuske“ mladi Slovenac je do vođstva u generalnom plasmanu stigao znatno ranije – žutu majicu je od Matjua van der Pula preuzeo posle osme etape i od tada nije ispuštao prednost.

Od poslednjih šest Gran Turova Slovenci su osvojili čak četiri – Primož Roglič dvaput je trijumfovao na Vuelti, a ovo je bio drugi Pogačarev Tur u nizu.

Iako je pobednik u generalnom plasmanu poznat, poslednja etapa svakako neće biti bez uzbuđenja. Biciklista sa ostrva Man Mark Kavendiš juriće 36. etapnu pobedu na Turu, a ukoliko je ostvari, prevazići će legendarnog Belgijanca Edija Merksa i postati rekorer najveće svetske biciklističke trke.

Komentari

Vaš komentar