Srbija bez medalje, Zorana i Damir poraženi u meču za bronzu

Ostali sportovi 27. jul. 202104:251 komentar
Podeli:
Zorana Arunović, Damir Mikec
Izvor: Kevin C. Cox/Getty Images

Srpski strelci Zorana Arunović i Damir Mikec nisu uspeli da osvoje novu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama. Oni su u borbi za bronzu izgubili od ukrajinskog para Olega Olemčuka i Olene Kostević rezultatom 16-12.

Pravila dubl takmičenja su drugačija u odnosu na druga streljaška nadmetanja. U svakom pucanju ekipa koja ima više krugova dobija dva poena, a pobednik je par koji prvi dođe do 16.

Srbija je povela 2-0 jer je u prvom pucanju Srbija imala krug više. Izjednačili su Kostevič i Omelčuk jer su bili mnogo bolji u drugom pucanju. Povela je Ukrajina potom i 6-2 posle čega je Srbija tražila tajm-aut. Donelo je to rezultat posebno zbog dobrog gađanja Zorane Arunović pa je Srbija smanjila 6-4. Savete tokom tajm-auta je davala njena sestra Jelena i tako se srpski par ponovo pokrenuo.

Odmah iza toga je Srbija izjednačila na 6-6 posle briljantnog pogotka Damira Mikeca. U sledećem pucanju je Zorana sjajno gađala i poveo je srpski par 8-6. Tri uzastopna pucanja je Srbija dobila pa je Ukrajina zvala tajm-aut.  Uticali su saveti ukrajinskog trenera i poveli su njegovi puleni 12-10. Još su se više približili Ukrajinci bronzi jer su i Zorana i Damir oboje imali manje od 10 krugova pa nisu iskoristili nešto lošije hice protivnika. Ukrajina je vodila tada 14-10.

U sledećem pucanju su Ukrajinci imali najgore izdanje i Srbija je smanjila. Imala je skoro dva i po kruga više, a Ukrajincima je ostala još jedna šansa koju su iskoristili.

Inače u drugoj fazi kvalifikacija Arunović i Mikec su kombinovano imali 384 kruga, dok su Olemčuk i Kostevič imali 386. Isto toliko je imao i ruski par koji će se sa kineskim tandemom boriti za zlato. Tako su falila tri kruga samo da Srbija već tada obezbedi novu medalju u Tokiju, srebrnog ili zlatnog sjaja.

Damir i Zorana su uspeli da prođu prvi filter jer su od 20 parova imali peti najbolji rezultat. Oni su u prvoj kvalifkacionoj borbi imali 577 krugova, a jedino su od njih tada bili bolji parovi iz Indije, Ukrajine, Rusije i Kine.

Mikec je u tom delu takmičenja imao 289 krugova, a Arunovićeva jedan manje. Odlično su pucali srpski takmičari, a posebno je impresibna bila Zorana u drugoj i trećoj seriji, kada je u dva navrata zaređala sa desetkama. Mikec je odličan bio u drugoj i trećoj seriji.

Veoma je gusto bilo na kraju jer je devetoplasriani par iz Koreje imao svega dva kruga manje do Mikeca i Arunovićeve tako da je konkurencija zaista bila paklena.

U prvoj seriji druge runde kvalifikacija Zorana i Damir su bili odlični jer su imali 192 kruga, a tada je posebno briljirala Zorana koja je četiri puta uzastopno pogodila desetke. Ređala je Arunovićeva desetke i u drugoj seriji. U jednom momentu ih je bilo čak šest.

Ipak jedna osmica Zorane Arunović u pretposlednjem gađanju je promenila situaciju pa je su poslednji hici morali da budu savršeni. Jasno je bilo da oba srpska strelca moraju da pogode desetke, a kako su to i učinili uspeli su da za dva kruga preteknu iranski par i da stignu do četvrte pozicije koja vodi u duel za bronzu.

Komentari

Vaš komentar