Šampion Belgije u žutom na startu Tura

Podeli:
Iv Lampart
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Biciklista Kvik-Stepa Iv Lampart trijumfovao je na prvoj etapi ovogodišnjeg izdanja Tur d’Fransa, individualnom hronometru u centru Kopenhagena.

Šampion Belgije, sin farmera, etapu dugu 13,2 kilometara završio je u vremenu od 15 minuta i 17 sekundi, sa pet sekundi prednosti u odnosu na sunarodnika Vauta van Arta, koji brani boje Jumbo-Visme. Treće vreme imao je branilac titule na najvećoj biciklističkoj trci na svetu Tadej Pogačar, koji je bio sedam sekundi prednosti u odnosu na Lamparta.

Ukupno 109. izdanje Tura startovalo je u izuzetno teškim uslovima, po pljusku, koji je i te kako uticao na vremena pojedinih biciklista. Iako je kiša u jednom trenutku popustila, u finišu niko nije uspeo da ugrozi Belgijanca koji je startovao kao 105 i iskoristio nešto bolje uslove od pojedinih favorita.

Svetski šampion u vožnji na hronometar Filipo Gana imao je četvrto vreme, sa 10 sekundi zaostatka, i prvu etapu je završio četiri pozicije ispred Primoža Rogliča, koji se prošle godine okitio olimpijskim zlatom u toj disciplini. Roglič je, inače, glavni konkurent Pogačaru u borbi za trijumf na Turu, a njegovo vreme je za 16 sekundi bilo sporije od Lampartovog. Između Gane i Rogliča redom su se našli Matje van der Pul, Mads Pedersen i Jonas Vingegor.

Naredne dve etape Tura takođe će biti vožene u Danskoj, pre selidbe u Francusku u ponedeljak, tokom slobodnog dana. Prva od njih na programu je u subotu, ravničarska od Roskildea do Niborga u dužini od 199 kilometara.

Komentari

Vaš komentar