SAD potvrdile bojkot Igara, MOK „poštuje odluku“

Ostali sportovi 07. dec. 202121:08 > 21:552 komentara
Podeli:
Međunarodni olimpijski komitet, zimske olimpijske igre, Peking 2022
Izvor: REUTERS/Florence Lo

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je u utorak da poštuje odluku Sjedinjenih Američkih Država o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

„Uvek zahtevamo maksimalno moguće poštovanje i najmanje moguće mešanje politike u sport. Ali, moramo i da poštujemo odluke koje donose nosioci vlasti“, rekao je u utorak u Lozani Huan Antonio Samaran, koordinator MOK za održavanje Igara u Kini.

Povezano

Očekivano, Bela kuća i administracija predsednika Džoa Bajdena, potvrdila je u ponedeljak da će državni zvaničnici bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu zbog kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji iako sportisti mogu da učestvuju na Igrama.

Bojkot je mesecima najavljivan sa raznih strana, a odluka je samo potvrđena uprkos sastanku koji su putem video-linka održala dvojica predsednika.

Kina je još i pre nego što je odluka SAD postala zvanična najavila kontramere.

„Ovo je politička odluka. Mi poštujemo pravo države da donosi političke odluke, ali i pravo sportista da učestvuju na Olimpijskim igrama. Verujemo da druge sržave i njihove vlasti podržavaju Igre i da imaju razumevanja. Oni podržavaju napore i ciljeve koje nose Olimpijske igre i, nadamo se, razumeju da smo mi iznad politike“, rekao je portparol MOK Mark Adams.

Komentari

Vaš komentar