Rusi i Belorusi opet boksuju pod svojim zastavama

amaterski boks
Izvor: Shutterstock/Vladimir Vasiltvich

Međunarodno boksersko udruženje (IBA) glasalo je da se poništi zabrana učešća ruskim i beloruskim takmičenjima pod svojim nacionalnim zastavama u narednom periodu. Krovna organizacija svetskog amaterskog boksa donela je odluku obrazloživši je da politika ne bi trebalo da ima ikakav uticaj na sport.

*Kako je Srbija prestala da voli boks?

„Svim sportistima treba dati jednake uslove. Naša organizacija poštuje svoju autonomiju i ostaje politički neutralna i nezavisna. IBA želi mir i u svakom sukobu će igrati isključivo ulogu mirotvorca. Ruske i beloruske ekipe moći će da koriste svoje zastave i grbove, a ukoliko dođu do zlatnih medalja, intoniraće se njihove nacionalne himne“, stoji u zvaničnom saopštenju FIBA.

Ostaje da se vidi da li će nacionalni i kontinentalni savezi početi da sprovode u

Takođe, zanimljivo je praitit reakciju Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je u prošlosti, doduše iz potpuno drugih razloga, imao brojnih nesuglasica sa IBA. Proizvod situacije u svetskom amaterskom boksu moglo bi da bude definitivno izbacivanje sporta iz programa Letnjih olimpijskih igara, što bi predstavljalo pravu katastrofu za jedan od najstarijih svetskih sportova.

Komentari

Vaš komentar