Prvi put u istoriji šaha: SAD ima više vrhunskih igrača od Rusije, ali…

Ostali sportovi 03. jul 202217:393 komentara
Podeli:
Fabijano Karuana
Izvor: xFotoxOlimpikx via Guliver

Još od vremena Sovjetskog Saveza Rusija je poznata po tome što daje brojne vrhunske svetske šahiste, a poslednjih godina je usled raznih faktora i trendova uticaj ove zemlje u vrhu svetskog šaha ipak opao.

Prošlo je sedam godina od skeča poznate emisije „The Daily Show“ o tome kako Amerika „otkupljuje štrebere“, insinuirajući da mnogi uspešni šahisti iz sveta dobijaju američke pasoše i dobre uslove, kako bi predstavljali tu zemlju u svetu.

*Lokdaun, netfliks, tvič: Šah je postao esport i preživeo!

U julu se dogodilo prvi put u istoriji šaha da je na listi 100 najboljih igrača koju objavljuje FIDE više predstavnika Amerike od predstavnika Rusije.

Amerikanci sada imaju 13 velemajstora među prvih 100, jednog više od 12 Rusa. Osim toga, Amerikanci imaju i veći prosečni Elo rejting (2731) od Rusa (2710). Ipak, u ukupnom broju velemajstora Rusi su i dalje dominantni u odnosu na SAD – imaju 246 VM, a Amerikanci 101.

Jedan od razloga za ovakav trend je i činjenica da se, prema rečima generalnog sekretara FIDE Emila Sutovskog, trenutno događa „odliv mozgova“ u Rusiji.

U Rusiji je prethodnih godina manje interesovanje za šah, a mnogi igrači posle izbijanja rata u Ukrajini traže nove države koje će predstavljati i nastupaju pod FIDE zastavom, kao što je to slučaj sa Dmitrijem Andrejkinom. On je boravio u Beogradu u trenutku kada je rat počeo i nije se vraćao u Rusiju, a sada nije poznato gde se nalazi i veruje se da je negde u Severnoj Makedoniji.

Tu je i primer Sergeja Karjakina, koji je suspendovan zbog podrške invaziji u Ukrajini.

Sa druge strane američki pasoš dobili su Vesli So, poreklom sa Filipina, Kubanac Lejnijer Domingez, Jermen Levon Aronijan i još neki. Tu su i „organski proizvedeni američki šahisti“ poput Sema Šenklenda i Džefrija Sijonga. Slavni Fabijano Karuana, nekadašnji izazivač za status svetskog prvaka, odrastao je u Njujorku, a potom je zbog korena nastupao kao Italijan. Ipak, od 2015. ponovo predstavlja SAD.

Komentari

Vaš komentar