Piters bacio koplje do petog rezultata svih vremena

Podeli:
Izvor: REUTERS/Ibraheem Al Omari

Na kanalima Sport kluba u petak gledali smo najbolje atletičare sveta, koji su se okupili na prvom ovosezonskom mitingu Dijamantske lige. Dan u Dohi obeležili su sjajni bacač koplja Anderson Piters i sprinter Noa Lajls.

U petak je počelo 13. izdanje Dijamantske lige a prvi miting održan je u Dohi po vrlo lošim vremenskim uslovima, jer je temperatura vazduha iznosila preko 30 stepeni uz jak vetar. Iz tog razloga otkazano je takmičenje u skoku s motkom.

Postavljalo se pitanje da li će biti otkazan i skok uvis ali je ipak takmičenje održano a do pobede je stigao Južnokorejac Sang Hjeok Vu, koji je preskočio 2.33 što je najbolji rezultat ove sezone. Na drugom mestu završio je Mutaz Esa Bašim, a treba istaći da je olimpijski prvak Đanmarko Tamberi tri puta rušio letvicu na visini 2.24.

Rezultat dana ostvario je Anderson Piters. Atletičar iz Grenade je u bacanju koplja tri puta obarao lični rekord a u poslednjoj, šestoj seriji bacio je koplje 93.07m što je peti najbolji rezultat svih vremena i kontinentalni rekord.

#social-embed_0

Drugi je bio Čeh Jakub Vadlejh koji je takođe oborio lični rekord i prvi put u karijeri prebacio 90 m hicem od 90.88. Od ostalih tehničkih disciplina, Čejs Ili je slavila u bacanju kugle, a u troskoku najbolja je bila Šanijeka Rikets.

Kada su u pitanju trkačke discipline, na 200m slavio je Noa Lajls sa 19.72, ispred sunarodnika Freda Kerlija, dok je Andre Degras bio tek četvrti. Ovo bi bio rekord mitinga, ali zbog nedozvoljene brzine vetra rezultat nije važeći.

Najbolje ostvarenje takmičenja viđeno je i na 400 metara prepone gde je Alison Dos Santos istrčao 47.24 a iza njega završili su Rai Bendžamin i Tomas Bar, dok Abdel Rahma Samba nije startovao. Rekord mitinga izjednačila je Gabrijel Tomas koja je distancu od 200 m istrčala u vremenu 21.98, ispred Šerike Džekson i Dine Ešer Smit. Na 100 prepone u konkurenciji dama slavila je olimpijska i svetska vicešampionka Kendra Herison u vremenu od 12.43.

Na 3000m stipl gledali smo sjajan finiš trke u kojoj je pobedio olimpijski šampion Sofijan El Bakali za stotinku ispred Lameče Girme. Sledeći miting Dijamantske lige biće održan 21. maja u Birmingemu.

Komentari

Vaš komentar