Olimpijska zastava stigla u Pariz

Podeli:
Olimpijske igre, olimpijska zastava
Izvor: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Olimpijska zastava stigla je u Pariz gde će 2024. godine biti održane sledeće letnje Olimpijske igre. Doneli su je francuski sportisti koji su se u ponedeljak vratili iz Tokija.

Pariz će biti tek drugi grad koji će domaćin Igrama biti tri puta (prethodno je London bio usamljen po ovom pitanju) i to tačno 100 godina nakon prethodnih Igara u ovom gradu.

Iako nam do sportske smotre u Parizu ostaju pune tri godine i bilo bi lepo da možemo da se nadamo da će do tada noćna mora zvana pandemija koronavirusa biti prošlost, organizatori ne žele ništa da prepuste slučaju. Zato planiraju da ceremonija otvaranja Igara bude održana pored reke Sene, a to bi bio prvi put da se ceremonija otvaranja ne održava na olimpijskom stadionu.

Organizatori su takođe najavili da će neki od događaja biti održavani pored najlepših znamenitosti grada. Tako će teren za odbojku na pesku biti u podnožju Ajfelovog tornja dok će Tahiti u francuskoj Polineziji biti domaćin surferima. Biće to rekord po udaljenosti nekog, nazovimo ga borilišta, od grada domaćina (15.706 kilometara od Pariza).

Maratonska trka biće otvorena za sve, uključujući tu i amaterske trkače, još jedna stvar za koju ćemo reći da se dešava prvi put u istoriji.

Jedino što je organizatorima ostalo da nanovo naprave je centar za vodene sportove, a planirano je da će biti izgrađen tako da pešačkim mostom budu povezani bazeni i atketska dvorana.

Prema zvaničnom sajtu, organizacija Igara u Parizu koštaće 3.9 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar