Od srebra 1984. do socijalnog slučaja – Redžep Redžepovski

Ostali sportovi 02. avg 202122:0516 komentara
Izvor: Print screen

Jednu od medalja za jugoslovenski boks na Olimpijskim igrama osvojio je Redžep Redžepovski. Makedonski bokser zablistao je 1984. na igrama u Los Anđelesu i iz Kalifornije se vratio sa srebrnim odličjem oko vrata.

U muva kategoriji do 51. kilograma jugoslovenski reprezentativac je u finalnoj borbi poražen od domaćeg takmičara Stiva Mekrorija odlukom sudija 4:1.

Na putu do medalje ostvario je četiri trijumfa, od čega jedan tehničkim nokautom u drugoj rundi.

Veče pre velikog finala Redžepovski se dobro najeo i imao je dva kilograma više od limita. Kako bi doterao kilažu, selektor Mate Parlov i kolega iz nacionalnog tima Ante Josipović su ga nekako doveli u saunu. Makedonski bokser je jedva disao od pare i vrućine, a legendarni Mate ga je bodrio rečima:

„Brate cigane, moraš izdržati.“

Posle finala dobio je ponudu da proda medalju za 10.000 dolara, ali je odbio. Dan kasnije Amerikanci su Redžepu nudili 50.000 dolara da ostane u SAD i postane profesionalac, međutim, i ovoga puta usledio je negativan odgovor.

Srebrni olimpijac iz Los Anđelesa kasnije je bio socijalni slučaj, a koliko je teško u Kumanovu živeo sa suprugom i četvoro dece govori i naslov iz jednog makedonskog lista „Siromaštvo nokautiralo Redžepovskog„.

Pre nekoliko godina, u potresnoj ispovesti makedonskim medijima, priznao je da nema novca ni kiflu da kupi ćerkama, tada učenicama osnovne škole.

„Ne živi se od vetra. Jedva preživljavamo,“ kazao je nekadašnji šestostruki prvak Jugoslavije, čovek koji je samo pet puta poražen u 420 borbi. „Od slave nemam ništa. Ni dan staža, nikakve prihode. Nikada nisam pao u ringu, ali pao sam u zaborav.“

O svim osvajačima olimpijskih medalja pročitajte OVDE.

Komentari

Vaš komentar