Ništa od rekorda za Kava pred Merksom, Mohoriču 19. etapa

Podeli:
Matej Mohorič
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Slovenački biciklista Matej Mohorič pobednik je 19. etape Tur de Fransa, koja se vozila po ravnom terenu od Muransa do Liburna. Biciklista sa ostrva Man Mark Kavendiš nije uspeo da u sprinterskoj etapi dođe do rekordne 36. pobede na Turu i izjednači se sa legendarnim Edijem Merksom.

Vodeći u generalnom plasmanu posle 19 etapa i dalje ostaje Mohoričev sunarodnik Tadej Pogačar.

Kavendiš je sjajnu priliku da postavi rekord propustio jer je zaostao posle grupnog udesa. Zanimljivo je da je Merks bio prisutan na startu, gde je poželeo sreću Kavendišu, ali izgleda da nije doneo sreću sjajnom biciklisti.

Bila je to druga pobeda na ovogodišnjem Turu za 26-godišnjeg biciklistu iz Kranja, vozača Bahrein Viktorijusa, a za pobedu bilo mu je potrebno vreme 4 sata, 19 minuta i 17 sekundi. Do trijumfa je došao posle fantastičnog odvajanja i napada u finišu, a pomoć je imao i u dva grupna udesa, koji su usporili neke od njegovih protivnika.

Francuz Kristof Laport iz Kofidisa bio je drugi, a na podijumu se našao i Danac Kasper Pedersen, vozač DSM. U prvih deset našli su se još Mike Teunisen, Nils Polit, Edverd Tojns, Mihael Valgren, Georg Cimerman, Antoni Turgis i Jasper Stujen.

Kavendiš je izjednačen po ukupnom broju pobeda na Turu sa Edijem Merksom, a legendarni Belgijanac došao je da ga podrži na 19. etapi. Ipak, budući da Kavendiš nije uspeo, njegove misli okrenute su nedelji i potencijalnom obaranju rekorda u prestonici.

Pogačar ima velikih 5 minuta i 45 sekundi prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na najbližeg pratioca Jonasa Vindegorda, a Ričard Karapas je treći.

Naredna, 20. etapa voziće se u subotu od Liburna do Sen Emilona, a duga je 30,8 kilometara – na toj etapi pratiće se individualna vremena. U nedelju je na Jelisejskim poljima finiš najveće svetske biciklističke trke.

Komentari

Vaš komentar