Nije baš kompjuter, ali nije ni daleko: Karlsen je po peti put prvak sveta

Ostali sportovi 10. dec 202117:10 > 17:364 komentara
Podeli:
Magnus Karlsen
Izvor: AP Photo/Jon Gambrell via Guliver

Norveški šahista Magnus Karlsen po peti put je prvak sveta. On je u desetoj partiji okršaja za planetarnog šampiona bio bolji od Rusa Jana Nepomnjaščeg i ukupnim skorom 7,5:3,5 došao do pobede. Jedanaesta partija trajala je tri sata 21 minut, ukupno 49 poteza, a Karlsen je imao crne figure.

Dokazao je i tokom ovog susreta 31-godišnji Karlsen da je najbolji igrač sadašnjice, mada je znatno ranije mogao da reši duel. Međutim, na 27. potezu Norvežanin je propustio priliku da zada „smrtonosni udarac“ rivalu, ali je napravio za sebe krajnje nekarakterističnu grešku i njom praktično anulirao Janov previd u 23. potezu.

#related-news_0

Ispostavilo se da je prekretnica čitavog okršaja bila sada već antologijska šesta partija, u kojoj je Karlsen posle uvodnih pet remija došao do trijumfa sa belim figurama posle skoro osam sati i ogromnih uzbuđenja.

Ovo je bila deseta partija duela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nagradni fond je dva miliona evra – 60% fonda ide pobedniku Karlsenu, a 40% poraženom šahisti iz Brjanska.

Bila je ovo najubedljivija razlika u jednom dvoboju za naslov svetskog prvaka još otkad je legedarni Kubanac Hose Raul Kapablanka pre tačno 100 godina porazio Emanuela Laskera. On takođe na putu do svetske titule nije izgubio partiju, a imao je četiri poena razlike na kraju okršaja.

Šahista iz Tensberga je najbolje rangirani igrač sveta još od 2010. godine i po dužini vremena provedenog na vrhu ispred njega je samo Gari Kasparov. Njegov ELO skor u klasičnom šahu od 2882 iz 2014. godine najviši je u istoriji.

Naslov velemajstora ima od svoje 13. godine, a do sada je u okršajima za svetskog prvaka bio bolji od Indijca Visvanatana Ananda (dvaput), Rusa Sergeja Karjakina i Italijana Fabijana Karuane.

Komentari

Vaš komentar