Mogu li strani gledaoci u Tokio na Igre? Vlada odlučuje

Ostali sportovi 19. mar 202116:191 komentar
Izvor: Reuters, Kim Kyung Hoon

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju sastaće se sa zvaničnicima japanske vlade kako bi razgovarali o tome da li će gledaoci iz inostranstva moći da prisustvuju Igrama.

Organizacioni komitet se suočava sa teškim odlukama kako bi održao zdravstvenu bezbednost i kreira stroge protokole kako održavanje manifestacije ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Vlada je zaključila kako dobrodošlica navijačima iz čitavog sveta ne bi bla moguća usled pandemije koronavirusa, naročito imajući u vidu da su u nekim zemljama otkriveni sojevi virusa koji su zarazniji, piše Rojters. Ipak, zvanična odluka i dalje nije doneta, a pregovori se vode.

Japanska štampa je poslednjih dana prenela rezultate istraživanja prema kojima je velika većina japanske javnosti protiv dozvoljavanja strancima da prisustvuju najvećoj sportskoj manifestaciji. To bi verovatno značilo da članovi porodica sportista neće moći da doputuju u ovu azijsku zemlju, što će možda dovesti do toga da će neki sportisti otkazati učešće.

Takođe, u slučaju zabrane strancima da uživo gledaju OI, profit od prodaje karata bio bi daleko manji. On je projektovan na oko 800 miliona dolara, tj. 12% budžeta Igara. Na ranijim Olimpijskim igrama, prihod od ulaznica po pravilu je činio izeđu 70 i 80 odsto budžeta.

Olimpijske igre su odložene za jednu godinu, što je prvi takav slučaj u istoriji ove manifestacije. Održaće se u japanskoj prestonici od 23. jula do osmog avgusta, a za njima će slediti Paraolimpijske igre, koje će na programu biti od 24. avgusta, do petog septembra.

Komentari

Vaš komentar