Legendarni kvoterbek Pitsburga Rotlisberger zvanično u penziji

Ostali sportovi 27. jan 202218:261 komentar
Podeli:
Ben Rotlisberger
Izvor: Dilip Vishwanat/Getty Images

Kvoterbek Ben Rotlisberger objavio je da je završio karijeru posle 18 godina provedenih u Pitsburg Stilersima.

Rotlisberger je Stilerse dva puta predvodio do trijumfa u Superboulu, kao i tri titule u Američkoj fudbalskoj konferenciji, uz ukupno 12 učešća u plej-ofu. Popularni ‘Big Ben’ je šest puta biran za Proboul, a takođe je poneo titulu najboljeg ofanzivnog rukija 2004. godine.

“Ne znam kako bih rečima opisao koliko mi je fudbal značio i koliko je blagoslov bio. Iako sa sigurnošću znam da sam dao sve od sebe, preplavljen sam zahvalnošću zbog svega što mi je pružio. Dečak iz Findlija, u Ohaju, koji je sanjao o NFL, koji se razvijao u Oksfordu, na Univerzitetu Majamija, blagosloven je sa 18 sezona u Pitsburg Stilersima i mestom koje zove domom. Ovo putovanje je uzbudljivo definisano odnosima i podstaknuto timskim dugom. Ipak, došlo je vreme da ispraznim svoj ormarić, okačim svoje kopačke i nastavim da budem sve što mogu svojoj supruzi i deci. Povlačim se iz fudbala kao istinski zahvalan čovek“, poručio je Rotlisberger.

Stilersi su Rotlisbergera izabrali kao 11. pika, a pošto je bio zamena Tomiju Medoksu na prve dve utakmice, a od trenutka kada je postao starter njegov tim je zabeležio 13 pobeda, bez poraza. Pitsburg je tu sezonu završio u borbi za titulu u AFC, pošto je u tom meču poražen od Nju Ingland Petriotsa, koji su potom došli do trećeg Lombardijevog trofeja.

Već naredne sezone Stilersi su po drugi put u istoriji slavili u Superboulu, pobedom nad Sijetl Sihoksima 21:10. Na drugi Lombardijev trofej ‘Big Ben’ i Pitsburg su čekali tri godine, a tada su bili bolji od Arizona Kardinalsa 27:23. Taj meč odlučio je Rotlisbergerov pas ka Santoniju Holmsu za tačdaun.

Svoj poslednji Superboul Rotlisberger je odigrao u februaru 2011. godine, a u njemu su Stilersi poraženi od Grin Bej Pekersa. Od tada nisu ni bili blizu plasmana u najveću utakmicu sezone, uprkos tome što su u određenim sezonama imali neverovatne igrače kako u napadu, tako i odbrani, kao što su, na primer, Antonio Braun i Ti Džej Vot.

https://twitter.com/steelers/status/1486717380415787012?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1486717380415787012%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsportklub.rs%2Fostali-sportovi%2Famericki-fudbal%2Fnfl%2Fbig-ben-zvanicno-u-penziji%2F

Ono što je zanimljivo jeste da su Stilersi sa Rotlisbergerom sezone uvek završavali sa više pobeda nego poraza, a njegov ukupni skor je 165-81-1. Izvesno je da ‘Big Bena’ čeka mesto u Kuću slavnih, a karijeru završava sa 64,4 odsto uspešnih pasova za 418 tačdaunova, uz 211 presečenih pasova. Najbolja sezona bila mu je ona 2018. godine, kada je bacio 5.129 jardi, a od tada mu je forma bila u velikom padu, ali su uprkos tome Stilersi u poslednji čas stigli do plej-ofa ove sezone, pa tako i produžili njegovu karijeru za tu jednu utakmicu u kojoj su poraženi od Kanzas Siti Čifsa.

Stilersi sada pred sobom težak posao da pronađu kvoterbeka koji će naslediti Rotlisbergera. Čini se da pravo rešenje za njih nije u sadašnjem rosteru, što znači da će morati da ga nađu među slobodnim agentima ili na draftu, a možda i u potencijalnom trejdu.

Komentari

Vaš komentar