Ivana Španović za SK: Zanima me samo zlato u Tokiju

Ostali sportovi 15. apr. 202111:083 komentara
Podeli:
Izvor: Alexander Hassenstein Getty Images Sport

Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka u istoriji, nalazi se u Dubaiju, gde se priprema za predstojeću sezonu u kojoj su centralni događaj Olimpijske igre u Tokiju.

Višestruka šampionka Evrope i sveta i vlasnica olimpijske bronze iz Rija, prema sopstvenim rečima u potpunosti se oporavila od povrede zbog koje nije učestvovala na Evropskom prvenstvu u dvorani u poljskom Torunu.

Sada je sve u redu. Imala sam problema sa zadnjom ložom i to smo sanirali. Žao mi je samo što nisam dobila priliku da pokušam da osvojim četvrto vezano evropsko zlato u dvorani i uradim nešto što niko do sada nije uspeo. Međutim, bilo je šta je bilo i već se okrećem novim obavezama“, istakla je Španovićeva.

Kako ste zadovoljni tokom priprema u Dubaiju?

Prezadovljna sam. Toplo je vreme, imam odlične uslove i sigurno mogu da uradim mnogo više stvari nego što bih uspela da sam u Srbiji. Nalazim se tačno tamo gde treba da budem u ovoj fazi priprema

Kada ćete prvi put u ovoj sezoni izaći na borilište?

Prema sadašnjem planu trebalo bi 22. maja da skačem u Grčkoj. Prvi miting Dijamantske lige na programu je 4. juna. Još uvek ne znamo da li će nešto zbog pandemije koronavirusa biti otkazano, jer su različita pravila od zemlje do zemlje. Suština je da bih trebalo da Tokija da imam četiri, pet jakih provera sa devojkama, koje će mi biti glavna konkurencija i u Japanu.“

U Riju ste osvojili bronzu. Da li bi vas zadovoljilo bilo koje odličje u Tokiju ili je cilj samo zlato?

Nikada nisam krila svoje ambicije. Uvek sam o njima govorila bez uvijanja. U Tokiju želim zlato. Ne zanimaju me podijumi. Već sam sve to osetila, ispunila. Olimpijsko zlato je vrhunac karijere i uradiću sve da se domognem najviše stepenice na postolju. Iskreno motivišu me samo prva mesta i rekordi“.

Koja daljina će po vašem mišljenu biti potrebna da se dođe do olimpijskog zlata?

Moraće da se ide preko 7,10 metara. Ništa manje od toga“.

Ko će vam biti glavne rivalke u Japanu?

Već su četiri devojke u Americi ove godine išle preko sedam metara. Kako i u kakvim uslovima, ne znam. Videćemo ko će od njih doći u Tokiju. U svakom slučaju kod njih treba očekivati smenu generacija, da nove devojke zamene Britni Ris i Bartoletu, koje su mi godina bile glavne rivalke. Tu su od Evropljanki Nemica Mihambo, Ukrajinka Bek. Ja sam tu negde između ovih što dolaze i ovih što odlaze. Osećam da nisam još uvek dostigla svoj maksimum. Ne vidim sebe kao neku tetku“, uz širok osmeh kaže Ivana.

Izvor : Foto: Instagram Ivana Španović

Koji je najlepši, a koji najtužniji trenutak u sportskoj karijeri Ivane Španović?

Mnogo je više lepih nego tužnih. Na prvom mestu skok od 7,24 u Beogradskoj Areni na Evropskom prvenstvu u dvorani. Neverovatan je osećaj kada uradite tako nešto pred svojim ljudima. Bronza iz Rija je na drugom mestu. Naravno jako mi je važna bila i Moskva 2013. godine. Osvajanje svetske bronze bio je moj prvi veliki uspeh u seniroskoj konkurenciji. Posle toga sam bila na postolju skoro na svakom velikom takmičenje“, kaže Ivana i dodaje „A najtužniji svakako kada mi je u Londonu na Svetskom prvenstvu otpao broj i kada sam ostala bez zlatne medalje.“

Da li će Svetsko prvenstvo u dvorani 2022. godine u Beogradu biti vaše poslednje u karijeri?

„Iskreno ne razmišljam sada o tome. Fokus je na Olimpijskim igrama. Ima vremena do Beograda. Suština je da ću prekinuti onog trenutka kada shvatim da nisam sposobna da se borim za najviši plasman, odnosno da nisam konkurentna. Dok se te ne desi, još ćete me gledati“, završila je Ivana Španović.

Komentari

Vaš komentar