Heroina dana: Kažu „nije sport“, a ona sa 13 ima zlato sa OI

Ostali sportovi 26. jul. 202118:2014 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Toby Melville

„Moje dete ima 13 godina, a skejtbord vozi na video igrama“, bio je jedan od mnogih komentara na društvenim mrežama povodom vesti da je na OI debitovao sport skejtbording.

Zlato je osvojila 13-godišnja japanska skejterka Momiđi Nišija i postala druga najmlađa olimpijska šampionka u istoriji, uprkos protivljenju jednog dela javnosti da skejtbording ne bi trebalo da se nađe na OI.

Želim zlato i na Igrama u Parizu, ali pre svega želim da me što više ljudi zna i da čuju za ovaj sport“, izjavila je japanska tinejdžerka.

Nišija je u junu učestvovala na Svetskom prvenstvu u Rimu, a tu je osvojila srebrnu medalju. Ova šampionka rođena je u Osaki 2007. godine, a ostaje da se vidi da li će u konkurenciji biti i na Igrama 2024. godine.

Igre u Tokiju su velika prilika da se promoviše ovaj sport, koji je potekao u SAD kao hobi i popularnost stekao sedamdesetih godina dvadesetog veka. Vremenom je postajao sve rasprostranjeniji, a „dogurao“ je i do statusa olimpijskog sporta.

Japanka ima 13 godina i 330 dana, pa je najmlađa olimpijska šampionka ostala Amerikanka Marjori Gestrin, koja je na Igrama 1936. osvojila zlato u skokovima u vodu sa 13 godina i 268 dana.

Podsećamo, takmičenja u skejtbordu debituju na Olimpijskim igrama. Pošto su dodeljene medalje u ‘steet’ stilu, preostale su borbe u ‘park’ disciplini u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Od drugih sportista koji su obeležili dan treba izdvojiti Arijern Titmus, koja je napravila jedno od najvećih iznenađenja dosadašnjeg toka Igara – u trci na 400 mnetara slobodnim stilom ova plivačica je došla do zlatne medalje ispred legendarne Amerikanke Kejti Ledecki.

Ogromnu pažnju sportske javnosti privukao je i slovenački košarkaš Luka Dončić – as Dalas Meveriksa je predvodio svoj državni tim do pobede nad Argentinom sa neverovatnih 48 poena. On je ipak ostao sedam poena „kratak“ za olimpijski rekord legendarnog Brazilca Oskara Šmita, koji je na jednom duelu ubacio 55 poena.

Komentari

Vaš komentar