Daleko je 2016: Kapernik i dalje sanja povratak u NFL

Podeli:
Kolin Kapernik
Izvor: AP Photo/Chris Pizzello via Guliver

Šest godina je prošlo otkad je američki kvoterbek Kolin Kapernik odigrao poslednju utakmicu u NFL – igrač iz Milvokija je na društvenim mrežama objavio snimak kojim je poručio da i dalje ne odustaje od toga da ponovo zaigra u elitnom takmičenju.

Kapernik je podelio snimak na kojem se vidi kako vežba poteze koje kvoterbek pravi tokom meča uz nastpis:

„I dalje radim.“

Na veliku NFL scenu Kapernik (34) je stupio 2012. godine, kada je posle povrede Aleksa Smita preuzeo mesto prvog kvoterbeka San Francisko Fortinajnersa i odveo ih do Superboula.

Međutim, tamo je usledio poraz od Baltimora, a samo tri i po godine kasnije Kapernikova NFL karijera se završila. Prvo je izgubio mesto startera, potom je počeo da sprovodi protest protiv američkih vlasti zbog tretmana tamnoputog stanovništva na kraju je dobio otkaz u San Francisku, posle čega ga više niko nije angažovao.

Kapernikov protest, koji se sastojao iz klečanja tokom intoniranja himne SAD, kasnije je usvojio i pokret „Black Lives Matter“, pa su 2020. godine u mnogim sportskim ligama širom sveta sportisti klečali zbog društvene neravnopravnosti. U međuvremenu je Kapernik tužio vlasnike NFL timova tvrdeći da su se dogovorili da mu ne dozvole da igra, a taj slučaj je okončan vansudskom nagodbom.

Komentari

Vaš komentar