Benavides najbrži motociklista Dakara, Gabor završio 57.

Ostali sportovi 15. jan 202113:221 komentar
Podeli:
Kevin Benavides
Izvor: REUTERS/Hamad I Mohammed

Kevin Benavides je osvojio titulu na Dakar reliju u konkurenciji motociklista, ali će poslednji dan Dakara biti zapamćen i po smrti francuskog vozača Pjera Šerpana.

Kevin Benavides je po prvi put osvojio Dakar Reli, a ovako je omogućio svom proizvođaču Hondi dve uzastopne titule. Pred poslednju etapu Benavides je imao preko pet minuta prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na Sema Sanderlenda iz KTM.

Benavides je poslednju etapu počeo odlično jer je već posle prvih 100 kilometara napravio deset minuta prednosti u odnosu na Sanderlenda. Posle toga je Kevin mogao da se bori sa Rikijem Brabecom, koji inače takođe vozi Hondu, za pobedu. Na kraju je Brabec slavio sa dva minuta i 17 sekundi prednosti u odnosu na Benavidesa.

Argentinac je ipak imao dovoljnu prednost u odnosu na Sanderlenda da osvoji Dakar. Ovo je inače prva titula na ovom čuvenom reliju za nekog Argentinca. Drugi u genearlnom plasmanu je završio Brabec, dok je Sanderlend završio tek četvrti. Honda je ovako došla do dvostruke pobede na Dakaru što joj se desilo prvi put od 1987. godine.

Srpski predstavnik Gabor Sagmajster je završio 12. etapu na pdličnoj 53. poziciji što mu je najbolji rezultat, dok je u generalnom plasmanu završio na poziciji 57. Gabor je u karijeri imao samo jedan bolji rezultat i to je bilo 2014. godine kada je bio 53. Ovo je Subotičaninu deseti put da je završio najteži reli na svetu od 2009. godine kada je prvi put vozio.

Inače zajednica motociklista ima i tužnu vest u četvrtak jer je preminuo Pjer Šerpan. Francuski vozač je imao udes u sedmoj etapi 10. januara, a preminuo je tokom tranfera iz Saudijske Arabije u Francusku. On je posle udesa imao teške povrede glave, bio je u operisan i uveden u komu. Ipak put u Francusku nije izdržao.

Šerpan je bio na četvrtom Dakaru, prvi put je vozio 2009. u Južnoj Americi. Tada i 2012. godine je završio takmičenje.

Komentari

Vaš komentar