Barna adut za finale

Podeli:
Izvor: Andy Lyons/Getty Images

Evropsko prvenstvo u plivanju počinje u četvrtak u Rimu i trajaće do 17. avgusta na bazenima Sportskog kompleksa Foro Italiko.

Tokom prvog dana reprezentaciju Srbije predstavljaće troje takmičara. Nina Stanisavljević će se oprobati na 100 slobodno. Devojka iz Leskovca sa ulaznim vremenom 55,21 ima 17. ulazni rezultat i solidnu priliku da se bori za mesto u polufinalu.

Debi na kontinentalnom šampionatu u najjačoj konkurenciji imaće Uroš Živanović. Mladi 17- godišnji as pliva na 100 prsno i sa rezultatom 1:01,69 im 32. vreme po vrednosti. Male su šanse da domogne plasmana među 16 najboljih.

Isto važi i za Đurđa Matića na 50 delfin. Srpski reprezentativac ima 47. rezultat sa 24,45.

Najveću šansu za visok plasman imaće drugog dana takmičenja Andrej Barna. Najbrži Srbin u istoriji startovaće u svojoj glavnoj disciplini 100 slobodno u kojoj je bio deveti na Olimpijskim igrama u Tokiju i deseti na Svetskom prvenstvu nedavno u Budimpešti.

Sa 47,94 ima šesto ulazno vreme. Ispred njega su Rumun Popovići, Italijani Miresi i Čekon, Francuz Grose i Mađar Nemet. Prioritet je ulazak u finale, a kada se dođe do odlučujuće trke sve je moguće.

Pored pomenutog kvarteta za što bolji plasman boriće se i Nikola Aćin (50, 100 slobodno), Uroš Nikolić (100 slobodno), kao i štafeta 4 x 100 slobodno, koja nažalost u odsustvu Velimira Stjepanovića neće biti u krugu kandidata za medalju.