Berlinski maraton: Pobede za Čerono i Kipčonga

Ostali sportovi 27. sep 201511:54 > 11:55
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Martin Rose Bongarts

Ove nedelje održan je 42 po redu Berlinski maraton na kome je učestvovalo čak 47.000 iz 127 zemalja.

Berlinski maraton je prvi jesenji iz serije Maraton Mejdžors takmičenja u koju spadaju i maratoni u Tokiju, Bostonu, Londonu, Čikagu i Njujorku, a ima i Zlatni status što je najveća kategorija koju određuje Svetska atletska federacija.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Gladis Čerono što svakako možemo smatrati iznenađenjem jer joj je ovo bio tek drugi maraton u karijeri. Ona je do pobede stigla za 2 sata 19 minuta i 25 sekundi.

Drugoplasirana je bila dvostruka pobednica u Berlinu, Aberu Kebede iz Etiopije, dok je borba za treće mesto bila veoma zanimljiva. Treće mesto na podijumu pripalo je Mesered Hailu koja je dva kilometra pre cilja zaostajala gotovo minut za vodećom trojkom.

U muškoj konkurenciji pobedio je Eliud Kipčog koji je postavio i lični rekord vremenom 2:04:01.

Drugi je bio Eliud Kiptanuid takođe iz Kenije dok je treće mesto pripalo Etiopljaninu Lilesi.

Tokom cele trke Kipčog je imao neobičan problem. Ulošci iz patika su mu na neobjašnjiv način ispali iz obuće i tokom trke ga ometali toliko da je nejasno kako je uopšte uspeo da trči ovako brzo kao što je trčao.

Ipak, možda ga je upravo ovaj detalj koštao 15.000 evra. Za vreme ispod 2:05:00 dobio je 15.000 evra nagradu, a za jedan sekund je ostao bez još tolik novca koliko bi dobio da je trčao ispod 2:04.00.