Sjajni Ameri, Silađi spasio čast!

Ostali sportovi 11. avg. 201520:00 > 20:02
Podeli:
Izvor: Adam Pretty/Getty Images Sport

Ako je suditi po dešavanjima u Kazanju, Amerikanci će na Olimpijskim igrama u Brazilu napraviti pravu žetvu medalja u plivanju. Kao i mnogo puta do sada.

Ameri su u Rusiji bili dominant nacija. Osvojili su 23 medalje od čega 8 zlatnih, 10 srebrnih i 5 bronzanih. Pokušali su da im pariraju Australija sa 16 i Kina sa 13 medalja. Centralna figura šampionata bila je mlada devojka iz Amerike, Keti Ledecki koja je osvojila pet zlatnih odličja – 200,400,800,1.500, 4×200. Nema dileme da će Keti biti glavni adut Amera na Olimpijskim igrama. Ono što sigurno raduje ljubitelje plivanja u ovoj zemlji je vest da se legendarni Majkl Felps vratio u bazen i da je učestvovao na šampionatu SAD. Ubedljivo je slavio u trci na 100 metara delfin stilom, usput je ostvario najbolji rezultat planete u ovom trenutku – 50,54.

Aduti Srbije bili su Čaba Silađi i Velimir Stjepanović. Očekivanja je opravdao Čaba plasmanom u finale na 50 metara prsnim i polufinale na 100 metara. Čabi očigledno prija rad sa trenerom Sebastijanom Higlom, rođenim bratom i svojevemeno trenerom Nađe Higl koja je stigla do senzacionalne titule prvaka sveta u Rimu 2009. godine na 200 metara prsnim stilom. Stjepanović koji je i dalje aktuelni šampion Evrope na 200 i 400 metara slobodnim stilom ne može da bude zadovoljan jednim plasmanom u polufinale. On, njegov trener kao i svi mi smo očekivali više. Ostali plivači u skladu sa očekivanjima. Ivan Lenđer pokušava da se vrati u svetski vrh. Nedavno se preselio u Dubai gde radii  trenira. Za sada nije ostvario ono što je očekivao ali ima vremena do Olimpijskih igara. Ljubitelje sporta u Srbiji mogu da raduju i rezultati mladih i talentovanih Anje Crevar i Andreja Barne za koje stručnjaci misle da bi u slučaju boljih uslova za rad mogli da budu svetla budućnost srpskog plivanja.

Podsećanja radi, za sada su A norme za Olimpijske ostvarili Čaba Silađi i Velimir Stjepanović. Da li će im se neko pridružiti u Riju, ostaje da se vidi.