Rusija ne može da koristi ime, zastavu i himnu

Ostali sportovi 17. dec 202017:15 > 17:16
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani doneo je u četvrtak odluku da Rusija na naredne dve smotre na Olimpijskim igrama ne može da koristi svoju zastavu, ime i himnu.

Zabrana se odnosi i na sve svetske šampionate koji će biti održani u naredne dve godine iako je Svetska anti-doping agencija predlagala da kazna bude izrečena na četiri godine.

Rusiji je uz to zabranjeno da ističe kandidaturu za domaćinstvo bilo kog svetskog sportskog događaja u naredne dve godine.

Ruski sportisti će moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju kao i na Svetskom prvenstvu u Kataru ukoliko ne bude ponovljenih pozitivnih testova na doping kontrolama.

Deo presude CAS može se smatrati i minimalnom pobedom Rusije jer iako ne mogu da nastupaju pod svojim imenom, mogu na sportskoj opremi da imaju ispisano ime zemlje ali pod uslovom da istom veličinom pored toga bude ispisano „neutralni sportisti“ ili „neutralni tim“.

Na sve ovo, Rusija mora da plati 930.000 evra Svetskoj anti-doping agenciji sa kojom je pred CAS bila u sporu.

I pored toga ovo ostaje najstroža kazna koja je izrečena Rusiji od kada su počele da se razvijaju priče o organizovanom i od države podržanom dopingu.