Sportski vremeplov: Neponovljivi, Ingemar Stenmark

Ostali sportovi 06. jun 201500:09 > 00:11
Izvor: international olympic comittee

Mnogi ljudi se ne slažu sa jednim od svetskih stereotipa da su Skandinavci "ledeni i nepristupačni".

Ako ste ikada gledali skijaša Ingemara Stenmarka, onda ste se sigurno zapitiali kako bi uopšte moglo da bude drugačije? Sa četiri godine, Ingemar se preselio u mestašce Tarnabi, odakle je i Anja Person i jasno vam je da tamo nemate mnogo izbora osim toga da postanete skijaš.

Krajem sedamdesetih, on je zajedno sa Bjornom Borgom bio nacionalna sportska ikona. Njihove dijametralne suprotnosti su se potpuno uklapale. Koliko je Stenmark dominirao u slalomu, pokazaće vam ove brojke iz Svetskog kupa. Sezone 1975/76, pobedio je svih sedam slaloma, pa 1976/77 devet od deset, 1981/82 osam od devet, 1974/75 sedam od osam i 1981/82 osam od devet. A onda možemo da dodamo i tome i savršenih sedam od sedam 1977/78 i deset od deset 1978/79 u veleslalomu. Iako kažu da je mogao bez problema, Stenmark se nikada nije takmčio u brzinskim disciplinama, jer se jednom povredio na treningu za spust i odlučio da to ne radi više.

Njegovi olimpijski uspesi počeli su 1976. u Inzbruku, kada je osvojio bronzu u Veleslalomu. Onda je totalno dominirao u Lejk Plesidu četiri godine kasnije osvojivši zlata u obe tehničke discipline. U Sarajevu 1984. nije mu dozvoljeno da se takmiči zato što je „profesionalac“. To nikada nije oprostio MOK-u, otvoreno ih je kritikovao i učestvovao u borbi da i oni koji primaju novac dobiju pravo učešća na Igrama. Borba se isplatila, ali sa 32 godine, 1988. u Kalgariju, fizički više nije bio na nivou mladih lavova kao što je Alberto Tomba i ostao je bez medalje.

Što se tiče Svetskih prvenstava, 1978. u Garmiš – Partenkirhenu, takođe je zabeležio tehnički dubl. Četiri godine kasnije u Šladmingu, bio je prvi u slalomu, a drugi u veleslalomu. On je pobedio na više trka nego bilo koji drugi skijaš ikada. Prema njegovih 86 trijumfa u Svetskom kupu, cifra od 54 drugoplasiranog Hermana Majera izgleda smešno. Drugi je bio 45 puta, a treći 28 puta. Iako nije vozio brzinske discipline, osvojio je 1976, 1977 i 1978. veliki kristalni globus kao ukupni pobednik svetskog kupa. U njegovoj vitrini stoji po osam manjih kristalnih globusa, za slalom i veleslalom.

Ali, Ingemar Stenmark nikada nije bio ni blizu popularnosti Bjorna Borga. On je bio „čisto poslovan“, pojavio bi se, pobedio na trci i otišao. Ni jedan njegov intervju nije spektakularan, nikada nije bio ženskaroš, niti je njegov privatan život ikada dolazio na naslovne strane tabloida. Ali, on je sam odabrao taj put, a da li su bolje prošli on ili Borg, to procenite sami.

Nakon karijere, Ingemar Stenmark se povukao i živeo mirno u Monaku. Dobio je sva moguća priznanja u Švedskoj i to ne samo sportska. Čak je i od Norvežana dobio „zlatnu medalju Holmenkolena“. Njegova specijalnost je bila da zaostane da zaostane u prvoj, a onda u drugoj vožnji da u stilu „ledenog Šveđanina“ odvozi savršeno i bude ubedljivo prvi na kraju.

Stenmark je preživeo i veliki cunami 2006. na Tajlandu, gde se u tom trenutku nalazio na odmoru. Sada radi na promociji zimskog turizma i skijaške opreme. Gostovao je i u Beogradu nekoliko puta. Nakon svega, ostaće upamćen kao verovatno najbolji skijaš svih vremena a njegovi gore pomenuti rekordi ko zna dokle će stajati…