Sportski vremeplov: Pretvorio je tenis u nauku, Ivan Lendl

Ostali sportovi 03. jun 201515:04 > 15:07
Podeli:
Izvor: Getty Images

Bio je ispred svog vremena, bio je vinovnik teniskih promena.

Nije govorio mnogo, ali kada je govorio, svi su slušali. Ivan Lendl je ugledao je svet sedmog marta 1960. u Ostravi. I majka i otac su mu bili solidni teniseri, majka Olga mu je bila nezvanično druga igračica Čehoslovačke. Vojtek Fibak je vodio brigu o njemu, bio mu je kao drugi otac i bio je uz njega 1978. kada je postao profesionalac. 

1984. Lendl se preselio kod njega i tamo živeo dok 1987. nije kupio kuću na Floridi. Čim se pojavio na ATP turu, svima je bilo jasno da na terenu imaju nešto sasvim drugačije. Za razliku od većine tadašnjih tenisera, nije baš odmah jurcao na mrežu, nego je izluđivao protivnike jakim i preciznim udarcima sa osnovne linije. Jednoručni bekhend, siguran forhend, bilo da je drveni ili granitni reket, koja god da je podloga, znali ste da protiv njega imate pune ruke posla. 

Uz neverovatno kretanje i fizičku spremu, može se reći da je bio teniser sa početka 21. veka koga je neki vremeplov slučajno vratio nekoliko decenija. Izuzetno hladan i odmeren, na granici neprijatnog i arogantnog, nije imao previše prijatelja na ATP turu. Ali, nisu mu ni bili potrebni, on je išao na posao, ne da se druži i provodi. Na svakom meču davao je maksimu, bez obzira na važnost turnira i ime protivnika. Izgubljen poen za njega nije postojao. 

Mentalno je bio neverovatno jak. Kada se lomilo, kada su svi žetoni bili na stolu, on je izvlačio najbolje iz sebe. U trenutku kada je okončao karijeru 1994. zbog hroničnih bolova u leđima, imao je neverovatne 94 titule, osam Grend Slemova i 22 iz one kategorije koje bi sada svrstali u Masters 1000. Tri puta je osvajao US Open i Frenč Open, dva puta Australiju, a jedina mrlja na karijeri će mu ostati to što u samom hramu tenisa nije dizao pehar, dva puta je gubio finale Vimbldona. Ima i šest dubl titula, mada se retko odlučivao da igra u toj konkurenciji. Septembra 1989. se oženio Samantom Frankel. 

Sa njom ima pet ćerki, od kojih tri trenutno igraju NCAA golf i nameravaju da postanu profesionalke. I on sam voli da igra golf i naravno, i u tome je veoma dobar i u svojoj kolekciji trofeja ima nekoliko sa „selebriti“ golf turnira. Osim toga, veliki je ljubitelj umetnosti i opsesivno sakuplja slike čehoslovačkog umetnika Alfonsa Muhe. Samoinicijativno je napravio i nekoliko izložbi. U tenisku Kuću slavnih u Njuportu primljen je 2001. 

U Čehoslovačkoj je bio omiljen kod svih osim kod komunističkih vlasti. Nije ispuštao priliku da ih kritikuje, a kap koja je prelila čašu bili su egzibicioni mečevi koje je odigrao u Južnoj Africi, tada zemlji Aparthejda. Vlasti onda su zabranile da se prenose bilo kakve vesti o njegovim rezulatima, izbacile ga iz Dejvis kup tima, pa je tako 1992. postao građanin Sjedinjenih Država. 

Sada je, u pauzama golfa, postao i trener. Predvodio je Endija Marija do istorijskih uspeha na OI i Vimbldonu. Trenutno igra golf. Opet, sa malo reči a mnogo rada došao je do cilja. Mnogi, koji su ga gledali kao igrača, i koji ga sada vide na tribinama, kažu da se uopšte nije promenio. On možda nije, ali je iz korena promenio jedan sport i pristup tom sportu…