Sportski vremeplov:Najbolja i najlepša od svih, Katarina Vit

Ostali sportovi 28. maj 201512:32 > 12:36
Izvor: international olympic comittee

Katarina Vit je rođena 3. decembra 1965 u zapadnom delu Berlina.

Od najranijih dana iskazivala je talenat za sport, pa je poslata u sportsku gimnaziju u Karl Marks – štatu, današnjem Kemnicu, što je bila DDR.

Ako kažete da je Katarina Vit bila najbolja klizačica svih vremena, naći će se mnogi koji će vam pobiti tu teoriju, ali retko ko se neće složiti da nije bila najlepša.

Vitova se probila na veliku klizačku scenu 1982. na Svetskom prvenstvu u Kopenhagenu, kada je osvojila bronzanu medalju. Iste godine, osvojila je i drugo mesto na Evropskom pevenstvu. Sledeće godine, bila je druga u Evropi i četvrta na svetu, što je bila prava uvertira za Olimpijske igre u Sarajevu.

Katarina je na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Sjedinjenih Država. Nemica je uspela da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nije bilo viđeno u ženskom klizanju. Proglašena je „ženskim sportistom godine“ u Istočnoj Nemačkoj i dobila status modne i sportske ikone.

Nakon trijumfa u Sarajevu je usledila prava vladavina Katarine Vit ledenim pločama širom sveta. Bila je evropska šampionka redom: 1984, 1985, 1986, 1987 i 1988, a svetsku titulu je uzela 1984, 1985, 1987 i 1988. Zlato joj je izmaklo samo 1986. a tada je bila druga. Za to vreme, ne samo da je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, već je pomerala i granice sa atraktivnim, neretko i provokativnim kostimima koje bi nosila takmičenjima. Niko se nije bunio osim onih koji pišu pravila i onih koje su gubile.

Došlo je vreme i za Kalgari 1988. Znalo se da će duel za zlato voditi Katarina Vit i Debi Tomas, devojka koja joj je 1986. uzela svetsku titulu. Ulje na vatru dolila je činjenica da su nekim čudnom, i jedna i druga izabrale da slobodni program klizaju uz Karmen Žorža Bizea. Malo bolja Karmen je bila Katarina Vit i na oduševljenje, slobodno se može reći, celog sveta, postala je prva devojka od Sonje Heni, koja je odbranila olimpijsko zlato u umetničkom klizanju.

Njen čuveni nastup iz Kalgarija možete pogledati OVDE

Nakon toga se povukla i isto kao spomenuta Sonja Heni, potražila sreću u Sjedinjenim Državama. To je bio veoma hrabar potez, jer je značilo da se formalno odriče svoje zemlje, koja nije podržavala profesionalce. Njen šou zajedno sa još jednom klizačkom legendom Brajanom Bojtanom prvi put je rasprodao Medison Skver Garden. Oprobala se još jednom na Igrama u Lilehameru 1994. Kao Robin Hud u mini suknji, osvojila je sedmo mesto sa 29 godina, što je za klizanje strašno mnogo, dokazala da je i dalje bolja od većine. Da je lepša, to niko nije ni sumnjao.

Godine 1998. Katarina Vit je obradovala ceo muški svet slikavši se obnažena za Plejboj. To je drugi najprodavanijiji broj popularnog časopisa još od prvog broja, kada je naslovnu stranu krasila Merilin Monro. Sledeće godine, Vitova je proglašena najboljom klizačicom 20. veka i „najomiljenijom sportiskinjom u Americi“.

Njena „šou biznis“ karijera i dalje cveta. Na televiziji Pro 7 vodi emisiju „zvezde na ledu“. Imala je epizodne uloge u filmovima Ronin i Džeri Megvajer, a pojavljivala se i u seriji V.I.P gde „glumi“ Pamela Anderson. Krajem 2005. objavila autobiografiju imenovanu „između obaveznog i slobodnog“, kao i roman pod naslovom „samo sa strašću“, koji je prošao veoma dobro. Bila je i voditeljka u Hamburgu na čuvenom „Live Earth“ koncertu 2007. Gostovala je svugde, od Aljaske do Kamčatke. I da, ostavila je za sobom milione i milione slomljenih muških srca…