Pogačaru slovenački okršaj za trijumf na Turu!

Ostali sportovi 19. sep 202018:08 > 18:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephane Mahe

Vozač tima Emirata Tadej Pogačar nalazi se na korak do trijumfa na Tur d’Fransu, pošto je na pobedom na pretposlednjoj etapi preuzeo žutu majicu od svog sunarodnika Primoža Rogliča i sada je potrebno samo da prođe kroz cilj u Parizu u nedelju.

Pogačar je tokom vožnje na hronometar od Lura do La Planš de Bel Fija duge 36 kilometara nadoknadio zaostatak od 52 sekunde i pretekao biciklistu Jumbo-Visme. Mlađi od dvojice Slovenaca je kroz cilj prošao minut i 56 sekundi ispred Rogliča, koji je držao žutu majicu prethodnih 11 dana.

Na taj način, mladi Slovenac, koji u ponedeljak puni 22 godine, ispisao je nove stranice istorije pošto će postati prvi pobednik Tura iz svoje zemlje. I ne samo to, pre njega nijedan biciklista sa prostora bivše Jugoslavije nikada ranije nije trijumfovao na najvećoj trci na svetu. Uz žutu majicu, Pogačar će osvojiti i tačkastu, za najboljeg na brdskim ciljevima, kao i belu, za najboljeg mladog vozača.


Pogačaru je za to potrebno da dođe do cilja na Jelisejskim poljima u Parizu u nedelju, pošto se tradicionalno tokom poslednje etape nosilac žute majice ne izaziva, već se jedino vodi borba za etapni trijumf. 21-godišnji Slovenac pred veliko finale ima 59 sekundi prednosti u odnosu na Rogliča, dok je biciklista Trek-Segafreda Riči Port još dva i po minuta dalje.

Biciklista tima Emirata je u subotu došao do svoje treće etapne pobede na ovogodišnjem Turu, i to je učinio u velikom stilu. U cilju je imao minut i 21 sekundu prednosti u odnosu na svog najbližeg pratioca Toma Dimulana iz Jumbo-Visme, a identično vreme kao Holanđanin imao je i Port. Roglič je zauzeo peto mesto, pošto je na usponu u poslednjih nekoliko kilometara izgubio mnogo vremena, pa tako ispustio i trijumf na Turu iz ruku.


Ovogodišnji Tur završava se u nedelju etapom dugom 122 kilometra od Mant la Žolija do Jelisejskih polja u sumrak.