Dva pozitivna testa – izbacivanje celog tima sa Tura

Ostali sportovi 22. avg 202012:40 > 12:46
Podeli:
Izvor: Chris Graythen/Getty Images

Kompletni timovi biće izbačeni sa ovogodišnjeg izdanja Tur d’Fransa ukoliko dva njihova vozača ili člana osoblja budu pozitivni na koronavirus.

Organizatori najveće trke na svetu, koja startuje naredne subote, objavili su pravilnik na 18 strana u kojem je objašnjen protokol kojeg svi učesnici moraju da se pridržavaju narednih nedelja.

Tur će ove godine biti na programu od 29. avgusta do 20. septembra, pošto njegovo održavanje u standardnom julskom terminu nije bilo moguće zbog pandemije koronavirusa.

Povezano

Mnogi su se poslednjih nedelja pitali da li će cela trka biti prekinuta ukoliko bude pozitivnih u pelotonu, ali je odgovor da neće biti takav slučaj. Ukoliko bude zaraženih, ti individualci će biti stavljeni u izolaciji, a ukoliko bude više potvrđenih pozitivnih njihovi timovi neće moći da učestvuju u ostatku trke, koja će biti nastavljena po planu.

Ukoliko dve osobe ili više njih iz istog tima budu imali jake simptome ili budu pozitivni na koronavirusa ta ekipa će biti izbačena sa Tura. Vozačima tog tima neće biti dozvoljeno da startuju na Turu ili sledeće etape, a akreditacije osoblju tima će biti ukinute“, stoji u dokumentu.

Strog protokol se ne odnosi samo na potvrđene pozitivne slučajeve, već će svakome ko bude imao jače simptome infekcije, čak i pre testa na koronavirus. Lekarski timovi ekipa će biti ti koji će vršiti procenu kod blažih simptoma i odlučiti da li vozač može da započne etapu. 

Uz sve to, svi oni koji su u kontaktu sa osobom koja je zaražena tokom trke će morati u karantin na 14 dana, a takođe će biti izbačeni sa Tura.

Ovogodišnje izdanje najveće trke na svetu startuje u subotu u Nici, a cilj će tradicionalno biti 22 dana kasnije na Jelisejskim poljima u Parizu.