Tokio 2020: Hronologija Igara u Japanu

Ostali sportovi 23. jul. 202013:44 > 13:48
Podeli:
Izvor: Getty Images/Bryn Lennon

U petak 24. jula trebalo je da počnu Letnje olimpijske igre u Tokiju, a takmičenja u olimpijskim disciplinama planirano je da traju do 9. avgusta.

Ipak, pandemija koronavirusa odložila je igre na godinu dana, tako da će 32. globalno sportsko takmičenje biti održano od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Paraolimpijske igre takođe su dobile novi termin, a biće održane od 24. avgusta do 5. septembra sledeće godine.

Ovo je prvi put u istoriji da se Igre odlažu i tek četvrti put od konstituisanja modernih Igara i 1896. godine da spoljni faktori utiču na termin i format takmičenja, a prethodna tri puta Igre su bile odložene zbog Prvog i Drugog svetskog rata.

Evo kako je izgledala hronologija Igara u Tokiju, od dobijanja organizacije do danas.

Prestonica Japana organizaciju letnjih olimpijskih igara dobila je na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta u Buenos Ajresu 7. septembra 2013. godine.

„Međunarodni olimpijski komitet ima čast da objavi da će se 32. Igre održati 2020. godine u Tokiju“, rekao je tada Žak Rog tadašnji predsednik MOK.

„U ovome smo zajedno. Hvala vam na poverenju“, kratak je bio premijer Japana Šinzo Abe.

Krajem aprila 2016. godine predstavljeni su izabrani simboli Tokija 2020, kao i logo Paraolimpijskih igara, kao i dizajn medalja, a predstavljena su i olimpijski stadioni i sale.

Krajem decembra 2019. godine predstavljen je novi Nacionalni stadion, dizajniran u skladu sa prirodom i ekologijom, na kojem je bilo planirano da se održi ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara, kao i većina takmičenja.

Krajem januara ove godine vatrometom je obeleženo još šest meseci do početka Igara, ali već početkom marta predsenik MOK Tomas Bah morao je da smiruje javnost svojim izjavama.

„Bez obzira na pandemiju koronavirusa, MOK je posvećen organizaciji i verujemo u uspeh Tokija 2020.“

Pandemija je bila bez milosti, a bez obzira koliko su se japanski zvaničnici trudili da održe privid da sve ide po planu, bilo je jasno da će neke radikalne odluke morati da se donesu.

Premijer Japana Šinzo Abe svetu se obratio krajem marta:

„S obzirom na trenutnu situaciju doneli smo odluku da budu odložene na godinu dana, kako bismo obezbedili uslove da se najbolji sportisti sveta takmiče u uslovima koji su sigurni i za sportiste i za publiku. Predsednik MOK se sa našom odlukom slaže u potpunosti. Igre u Tokiju biće odražne na leto 2021. godine, najkasnije.“

Odluku je potvrdio i predsednik Međunardonog komiteta dan kasnije.

„Pošto se situacija u svetu dramatično razvija, a virus se širi i dalje, ne vidimo drugu mogućnost osim da Igre budu odložene, pošto je to jedini način da garantujemo bezbednost svih učesnika.“

Vrlo brzo javnosti se obratio i predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, Joširo Mori, koji je izneo i plan za održavanje Igara 2021. godine.

„Datumi za novi Tokio 2020 su petak 23. jul za otvaranje i nedjelja 8.avgust za kraj Igara.“

Tomas Bah je izrazio nadu da će igre u Tokiju imati veliki značaj i za sportiste i za gledaoce.

„Igre u Tokiju 2021. godine trebalo bi da budu i biće svetlo na kraju tunela koje celo čovečanstvo traži u ovom trenutku. Živimo u vreme velike neizvesnosti i nadamo se da će na kraju pandemije i ovog teškog perioda za čovečanstvo, Olimpijske igre biti simbol nade, optimizma, solidarnosti i jednistva celog sveta.“