"Bez vakcine, nerealno očekivati održavanje OI 2021."

Ostali sportovi 17. apr. 202020:34 > 20:38
Podeli:
Izvor: Printscreen

"Veoma je nerealno" očekivati da Olimpijske igre budu održane 2021. godine, ako do tada ne bude pronađena vakcina za koronavirus, rekao je jedan od vodećih zdravstvenih naučnika na svetu.

Profesor Devi Sridhar rekao je da bi razvoj efektivne, a jeftine vakcine ili leka bio način da se situacija preokrene. Profesof na Univerzitetu u Edinburgu smatra da će održavanje Olimpijskih igara po novom planu, od 23. jula do 8. avgusta 2021, zavisiti od pronalaska vakcine za koronavirus.

„Od naučnika čujemo da je to moguće. Lično sam mislio da će za to biti potrebno godinu do godinu i po dana, ali po onome što čujem moguće je da se to dogodi i ranije. Ako uspemo da dobijemo vakcinu u narednih godinu dana, onda je i realno da Olimpijske igre budu održane. Vakcina bi promenila stvari, efektivna, dostupna i jeftina vakcina“, naglasio je profesor Sridhar, prenosi BBC.

„Ako ne bude naučnog napretka te vrste, onda je održavanje Igara nerealno očekivati. Mislim da je Međunarodni olimpijski komitet ispravno postupio kada je rekao da će sledeće godine ponovo razmotriti odluku koju je doneo. Mislim da je to zapravo jedini način na koji mogu da se nose sa ovom situacijom. Da se nadaju, da podrže naučnike i medicinske radnike, jer dugoročno gledano to su jedini ljudi koji mogu da nas izvuku iz ovoga“, dodao je profesor.