Mori: Održavanje Igara će biti pobeda čovečanstva

Podeli:
Izvor: Printscreen

Novi datum odloženih Olimpijskih igara u Tokiju trebalo bi da bude saopšten tokom ove nedelje, izjavio je u ponedeljak predsednik japanskog organizacionog odbora Joširo Mori.

„Mislim da će predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah to objaviti tokom ovih sedam dana“, rekao je Mori i dodao:

Inače, razmatra se i mogućnost odigravanja Igara na proleće 2021. godine“.

Pojedini svetski mediji nagađaju da bi organizatori mogli da iskoriste odlaganje i da takmičenje organizuju na proleće kada su temperature daleko prijatnije nego tokom leta. Jake letnje vrućine u glavnom gradu Japana naterale su MOK prošle godine da prebace održavanje maratona na sever zemlje, u Saporo, kako bi se smanjili zdravstveni rizici za trkače.

Ipak, japanski mediji najviše pišu o tome da bi Igre mogle da počnu 23. jula 2021. godine, skoro tačno godinu dana kasnije od prvobitnog datuma.

Sada smo suočeni sa velikim brojem izazova, ali najveći izazov je određivanje datuma. Moramo što pre da rešimo taj problem, pre nego što krenemo na rešavanje ostalih“, rekao je Mori.

Odlaganje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju zbog nezaustavljive pandemije virusa korona prvo je takvo u istoriji OI u mirno doba i predstavlja ogroman logistički izazov za organizatore.

Mislim da je  misija organizacionog odbora OI Tokio 2020 to da učini da se one održe iduće godine, kao znak pobede čovečanstva nad virusom“, dodao je Mori.