Tur de Frans bi se mogao održati bez gledalaca

Ostali sportovi 26. mar 202012:53 > 13:00
Podeli:
Izvor: Getty images/Chris Graythen

Francuski ministar sporta, Roksana Maraćineanu u razgovoru za „Radio Frans Blu” izjavila je kako smatra da bi se ovogodišnje izdanje najveće biciklističke trke na svetu, „Tur de Fransa” moglo održati bez gledalaca uz drumove.

Sve je zamislivo, pa i održavanje Tura bez gledalaca. Za razliku od ostalih takmičenja, Tur se u svom ekonomskom modelu ne oslanja na prodaju ulaznica, jer je dolazak navijača uz drumove besplatan. Smatram da je sada čitav odgovorni svet u svojim kućama, te da bi želio gledati neku televizijsku emisiju uživo, pa održavanje Tura bez gledalaca ne bi bio tako veliki gubitak, jer bismo ga svi pratili putem malih ekrana”, izjavila je Maraćineanu.

Francuska vlada je uveliko u razgovorima sa kompanijom ASO, koja organizuje „Tur”. Mogućnost održavanja trke nakon što su zbog pandemije koronavirusa već odloženi najveći sportski događaji, koji su se trebali održati u 2020., Olimpijske igre u Tokiju te nogometni EURO.

Ovogodišnji Tur bi trebao da počne 27. juna u Nici i da se završi 19. jula u Parizu. Od pokretanja trke 1903. godine održano je 106 izdanja, a prekidali su je samo svetski ratovi.

Ranije ovog meseca odložena je i prva velika tronedeljna trka u biciklističkom kalendaru, „Điro d’Italija”, koja je trebalo da se vozi od 9. do 31. maja. Još uvek nije određen novi termin za njeno održavanje.