Kanada neće u Tokio, Australija traži odlaganje Igara

Podeli:
Izvor: Paul Gilham, Getty Images

Olimpijski komitet Kanade saopštio je da neće poslati svoje sportiste na Olimpijske igre, koje bi trebalo da se održe od 24. jula u Tokiju.

Na radikalan potez Kanađani su se odlučili zbog epidemije koronavirusa. Kako se navodi u saopštenju, oni zahtevaju da Igre budu odložene za godinu dana.

„Mada shvatamo koliko bi složen proces bio odlaganje takmičenja, ništa nije važnije od zdravlja i bezbednosti naših sportista i svetske zajednice“, kaže se u saopštenju Kanadskog olimpijskog komiteta. „To se ne odnosi samo na zdravlje sportista – već na javno zdravlje.“

Kanađani su poručili da su voljni da pomognu Međunarodnom olimpijskom komitetu da pronađe alternative, ali da nije sigurno za sportiste, njihove porodice i širu kanadsku zajednicu za sportiste da nastave sa treninzima za ove Igre.

„Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize koja je daleko značajnija od sporta“.

Na Igrama u Riju 2016. godine Kanadu je predstavljalo 314 sportista, koji su ukupno osvojili 22 medalje.

Ubrzo se oglasio i Olimpijski komitet Australije, koji je svojim sportistima poručio da se spremaju za Olimpijske igre, ali za leto 2021. godine.

„Naši sportisti moraju da prioritiziju svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe“, navodi se u saopštenju.

Australija je pre četiri godio u Rio de Žaneiru imala ukupno 422 sportista, a osvojeno je 29 medalja.

Podsećamo, na sastanku u nedelju MOK je sebi postavio rok od četiri nedelje za donošenje konačne odluke. Tom prilikom odbačena je mogućnost da Igre budu otkazane, ali se priznaje da je najrealnije njihovo odlaganje.

Nešto kasnije premijer Japana Šinzo Abe prvi put je javno priznao da postoji mogućnost da Igre ne budu održane u predviđenom terminu.