Roglič pred trijumfom na Vuelti, Pogačaru etapa!

Ostali sportovi 14. sep. 201917:49 > 17:50
Podeli:
Izvor: Chris Graythen/Getty Images

Biciklista Jumbo-Visme Primož Roglič nalazi se na korak od trijumfa na Vuelti pred poslednju etapu, dok je na pretposlednjoj trijumf odneo njegov sunarodnik Tadej Pogačar.

Mlađi od dvojice Slovenaca je slavio na planinskoj etapi voženoj od Arenas de San Pedra do Plataforme de Gredosa u dužini od 190,4 kilometara, posle solo bega u finišu.

Roglič je zauzeo peto meto na etapi i bio je samo devet sekundi iza svog glavnog rivala u borbi za crvenu majicu Alehandra Valverdea na drugoj poziciji. Pošto tradicija nalaže da se vodeći ne napada na poslednjoj etapi, 30-godišnji Slovenac će ukoliko u nedelju bezbedno stigne u Madrid ostvariti najveći uspeh svoje karijere. Ujedno će postati prvi biciklista iz svoje zemlje koji je slavio na nekom Gran Turu, u koje pored Vuelte spadaju i Tur d‘Frans i Điro d‘Italija.

Pogačar je krenuo u beg 40 kilometara pre cilja, a nije mu mnogo vremena bilo potrebno da pobegne svima. Valverde mu je na kraju bio najbliži, ali sa minutom i 32 sekunde zaostatka, dok je treći bio Rafal Majka iz Bore. Isto vreme imao je i vozač Bahrein-Meride Herman Pernštajner, dok je Roglič kroz cilj prošao devet sekundi posle njih i tako obezbedio trijumf na Vuelti.

Roglič pred etapu od Fuenlabrade do Madrida, u dužini od 106,6 kilometra, ima dva minuta i 33 sekunde prednosti u odnosu na Valverdea. Pogačar je obezbedio treće mesto, ispred Naira Kintane iz Movistara, a njih dvojicu deli 51 sekunda.