Odbojkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva

Ostali sportovi 07. sep. 201915:50 > 17:24
Podeli:
Izvor: FOTO: CEV

Odbojkašice Srbije su u finalu Evropskog prvenstva! Izabranice Zorana Terzića će braniti titulu osvojenu pre dve godine, pošto su u polufinalu savladale Italiju sa 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20).

Plave dame su igrale do sada tri finala kontinentalnog šampionata u istoriji, osvojile su dva zlata a izgubile su samo jednom – 2007. godine.

Nedeljno finale biće četvrto u nizu u svim takmičenjima u kojima će igrati ova reprezentacija – niz je počeo na Olimpijskim igrama 2016, a nastavio se Evropskim prvenstvom 2017. i Svetskim šampionatom 2018.

Srpkinje su u polufinalu nadigrale Italijanke, koje su prošlog oktobra savladale i u borbi za svetsku titulu.

Daleko bolje u napadu su bile Terzićeve izabranice, znatno manje su grešile od rivalki, pa su došle do sigurne pobede.

Iako su Italijanke bolje počele meč, uspele su Srpkinje posle preokreta da dobiju prvi set. Očigledno im je to dalo dovoljno samopouzdanja da u nastavku preuzmu inicijativu.

Azurine su se uglavnom oslanjale na Egonu, koja je u ovom meču napravila previše grešaka (16).

Srpkinje su igrale raznovrsnije, sigurnije su bile u gotovo svim aspektima igre. Jasno je bilo da veliki poverenje imaju jedna u drugu srpske odbojkašice, pa su kad je bilo najpotrebnije lako podizale nivo igre i dolazile do setova.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Tijana Bošković sa 22 poena, Brankica Mihajlović osvojila 12, dok je Mina Popović dodala 12.

S druge strane Paola Egonu je brojala do 26. Dvocifrena u italijanskoj reprezentaciji bila je još Kristina Kirikela sa 10.

Za novo evropsko zlato Srpkinje će igrati protiv pobednika duela Turska – Poljska.

Tok meča pratite OVDE.

Bolje su meč počele Italijanke. Pogađale su Egonu i Sila, podignut je blok nad Boškovićevom pa je semafor pokazao 7:3. Bio je to jasan znak Terziću da treba da traži tajm-aut, što je trofejni stručnak i učinio.

Jurile su Srpkinje rezultat sve do polovine seta. Posle dobrih servisa Buše, te blokova Popovićeve, aktuelne šampionke su konačno stigle do izjednačenja 15:15. Ipak, Italija je imala primat i u završnici.

Tek posle dva vezana poena Boškovićeve, Srbija je došla do prvog vođstva na 21:20. Bilo je to podstrek koji je trebao njenim saigračicama, pa su ‘plave dame’ došle do seta – 25:22.

Ponovo je Italija povela početkom seta. I još jednom je Srbija držala korak zahvaljujući srednjacima. Uz dva vezana bloka Veljkovićeve, pa onda i Mihajlovićeve ‘plave dame’ su izjednačile na 9:9, a onda i prešle u vođstvo. Pokušavale su Azurine da drže ritam, ali nisu uspevale pa je Macanti promenio dizača na 16:12. Povela je potom Srbija sa 17:13, da bi odličnim servisima Egonu Italija preokrenula na 18:17.

Prekinula je tu seriju Buša, razigrala se potom Boškovićeva, pa je ponovo prednost bila na strani Srbije. U seriju grešaka ušla je Egonu i aktuelne šampionke su duplirale vođstvo u setovima – 25:21.

https://twitter.com/CEVEuroVolley/status/1170350543442763776

Aktuelne šampionke su motivisano počele treći set, pa su povele sa 3:0. Vodile su Terzićeve izabranice i sa 8:5, kada su Italijanke napravile seriju od 6:1 za 11:9.

Igralo se poen za poen do same završnice. Imale su Azurine minimalnu prednost, ali su držale korak ‘plave dame’. Grešile su i jedna i druga ekipa, brzo su išli poeni. Sorokajte je ipak predvodila Italiju do 21:18 u finišu. Dalo je to dovoljno samopouzdanja Macanteovoj ekipi da ode i na 23:19.

Ipak, precizna je bila Boškovićeva, stabilna je u bloku bila Popovićeva, pa je na 23:21 Italija zvala tajm-aut.

Koncentrisana je bila Egonu, pa su Azurine došle do seta – 25:21.

Ponovo je Srbija bolje počela set, da bi se Italija dobrim blokom i sigurnom Egonu došla do izjednačenja. Ipak, kada su aktuelne šampionke podigle nivo igre prednost je brzo prešla na njihovu stranu.

Na 15:10 je Macanti tražio tajm-aut shvatajući da je na pragu poraza. Smanjile su Azurine na 17:14, ali je njihov nalet prekinula Boškovićeva. Otišla je Srbija na 20:14, posle čega su italijanske odbojkašice napravile seriju 4:0.

Do kraja su Srpkinje rutinski privele kraju posao – 25:20.