Veselin Vuković kralj Japana!

Ostali sportovi 06. apr. 201516:47 > 16:50
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Dino Panto

Iskusni stručnjak koji je svojevremeno bio selektor Srbije i Crne Gore osvojio titulu u Japanu, prvu u istoriji Hirošime

Posle 85 godina čekanja Hirošima je osvojila odbojkašu titulu, a ogromne zasluge za to pripadaju Veselinu Vukoviću, svojevremeno selektoru reprezentacije SCG, koji je predvodio JT Tanderse do prvog šampionskog trofeja. U velikom finalu plej-ofa  u Tokiju Hirošima je slavila protiv Santorija sa 3:0 (41:39, 25:19, 25:19).

“Ovaj tim je ostvario neostvarene snove svih generacija u 85-godišnjoj istoriji kluba. Zato mislim da će ova ekipa, predvođena brilijantnim kapitenom Košikavom, biti upisana zlatnim slovima u istoriji kluba. Ja se osećam fenomenalno i ponosno. Ovo je još jedna potvrda mog trenerskog rada, i još jedan vredan trofej u karijeri. Uspeo sam da napravim nešto što nije niko, ni u ovom klubu, a nije nijedan strani trener u ovoj zemlji”

Osvajanjem dva trofeja u Japanu, Vuković je nastavio nisku trenerskih uspeha. Za sada je jedini Crnogorac u istoriji koji se domogao evropskog trofeja u klupskoj odbojci, pošto je u martu 2013. godine sa turskom Halkbankom osvojio CEV kup (sa tim klubom je u toj sezoni uzeo i Kup Turske i igrao finale plej-ofa).

Osim Tandersa i Halkbanke, Vuković je trenirao Budućnost, Budvansku rivijeru u dva navrata i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titula). U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba) i Kup , a u drugom, je tri puta bio šampion Crne Gore (2009, 2010, 2011), uz dva osvojena  Kupa (2010, 2011).

Vuković je bio prvi selektor Crne Gore. Vodio je i reprezentaciju Srbije i Crne Gore sa kojom je 2003. godine osvojio srebro u Svetskoj ligi. Bio je selektor Egipta (2005. godine je osvojio Kup Afrike i Mediteranske igre u Almeriji), selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata (osvojio je Prvenstvo zaliva) i selektor Slovenije, sa kojom je izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine.