Ruskom Paraolimpijskom komitetu ukinuta suspenzija

Ostali sportovi 08. feb. 201912:10 > 12:14
Podeli:
Izvor: Tom Szczerbowski/Getty Images

Ruski paraolimpijski komitet bio je pod suspenzijom 29 meseci zbog dopinga, a kako je najavljeno suspenzija će biti ukinuta 15. marta ove godine.

Međunarodni paraolimpijski komitet saopštio je u petak da će suspenzija Paraolimpijskom komitetu Rusije biti ukinuta 15. marta nakon 29 meseci.

MPOK je saopštio da je se na ukidanje suspenzije odlučio zbog sprovedenih reformi u kontroli dopinga i ograničavanju mešanja države i da je to dovoljno da se ruskom Paraolimpijskom komitetu dozvoli da učestvuje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

MPOK je odustao od zahteva da ruske vlasti priznaju izveštaj istražitelja Svetske antidoping agencije Ričarda Meklarena koji je i doveo do suspenzije RPOK. u avgustu 2016. godine.

„Suspenzija više nije potrebna i proporcionalna situaciji u kojoj se sada nalazimo. Rusija verovatno nikada neće prihvatiti Meklarenov izveštaj, a neodređena suspenzija će ugroziti sportiste u toj zemlji“, izjavio je predsednik MPOK Endru Parsons koji je naveo da je od 70 Rusija ispunila 69 zahteva.

Takođe je najavljeno da će MPOK do 2022. godine pratiti poslove RPOK i da bi moglo da dođe do nove momentalne suspenzije ukoliko Rusija prekrši uslove koji će biti objavljeni u martu.

Na Paraolimpijskim igrama u Riju Rusija nije imala nijednog predstavnika, a u Pjongčangu je na Paraolimpijskim igrama učestvovalo 30 ruskih sportista ali su nastupali pod olimpijskom zastavom.

Odluka MPOK pratila je odluku Svetske antidoping agencije koja je vratila dozvolu za rad Ruskoj antidoping agenciji. Sa druge strane Međunarodna atletska federacija je u decembru ruskim atletičarima produžila suspenziju i na tekuću godinu.