La Divina Commedia

Ostali sportovi 09. sep. 201814:01 > 14:07
Podeli:
Izvor: FIVB

Posle osam godina Nikola Grbić će ponovo učestvovati na Svetskom prvenstvu. Te 2010. godine osvojio je bronzu kao kapiten i to u svom poslednjem igračkom meču za reprezentaciju. Sada će selekciju Srbije voditi kao selektor. Voljom sudbine ili neček većeg, ponovo u Italiji.

Svetsko prvenstvo za odbojkaše zvanično će biti otvoreno u nedelju. Prvi meč odigraće se na čuvenom Foro Italiku od 19.30. Pod vedrim nebom čuvenog kompleksa u Rimu snage će odmeriti jedan od domaćina Italija i Japan. Svoje „otvaranje“ imaće i drugi domaćin Bugarska, koja će u Varni odigrati meč protiv Finske. Biće to početak takmičenja koje će trajati pune tri nedelje.

Prvi put planetarni šampionat imaće dva domaćina. Ali tu nije kraj novinama. Novi je i sistem takmičenja, zapravo komplikovaniji je. Put do polufinala vodi kroz tri runde takmičenja, koje će se odigrati u šest gradova u Italiji i tri u Bugarskoj.

U prvoj fazi 24 selekcije podeljene su u četiri grupe od po šest. Dalje će proći po četiri najbolje iz svake grupe, s tim što se osvojeni bodovi prenose u drugu fazu.

Potom sledi „čistilište“ u kome će sa turnira biti eliminisano čak deset selekcija. Formiraće se četriri nove grupe i to na osnovu plasmana koji su reprezentacije zauzele u prvoj fazi. Ponovo će igrati svako sa svakim, a dalje će proći sve četiri prviplasirane i dve najbolje drugoplasirane ekipe.

Izvor : FIVB

Po ugledu na komercijalna takmičenja na „fajnl-siksu“ će šest selekcija biti podeljeno u dve grupe, gde će ponovo igrati svako sa svaki. Po dve reprezentacije će obezbediti mesto u polufinalu, a onda kreću borbe za medalju. Na tradicionalni način.

Kao da je inspiracije domaćinima bila čuvena Danteova Božanstvena komedija, pa su učesnicima priredili put od „pakla, preko čistilišta do raja“.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Sport kluba.