Uz vatromet završene Igre u Pjongčangu

Podeli:
Izvor: David Ramos/Getty Images

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu zvanično su zatvorene svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu posle 17 dana takmičenja.

Oko 3.000 sportista iz 92 zemlje takmičilo se u 15 sportova i 102 discipline, a XXIII Igre bile su prve na kojima je podeljeno više od 100 setova medalja.

Najuspešnija zemlja u Pjongčangu bila je Norveška, koja je sa 39 odličja postavila novi rekord po broju osvojenih medalja. Norvežani su se ukupno 14 puta našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, isto kao i Nemci, koji su se našli na drugom mestu sa osam medalja manje. Na trećem mestu našli su se Kanađanin 29 odličja, od kojih je 11 zlatnih.

Ove Igre su omaž prošlosti i pogled u blistavu budućnost. Najbolji primer je poštovanje olimpijskog primirja. Zajedničkim maršom Južna Koreja i Severna Koreja su pokazale da sport spaja ljude u našem krhkom svetu, a time su nam dali veru za budućnost. Igre u Pjongčangu su bile igre novog horizonta, koji prihvatamo i pružamo ruku svima da nam se pridruže u veri u budućnost“, rekao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji se sportistima zahvalio na fer-pleju.

Veliki broj sportista obeležio je Igre svojim uspesima, ali su se među njima izdvojile dve dame – Ester Ledecka i Marit Bjergen.

Ledecka je postala prva žena u istoriji koja je osvojila zlata u dva različita sporta na istim Igrama, pošto je posle iznenađujućeg trijumfa u superveleslalomu slavila i u svojoj primarnoj disciplini – paralelnom veleslalomu u snoubordu.

Izvor : Maddie Meyer/Getty Images

Bjergenova se pet puta našla na pobedničkom postolju i tako je broj svojih medalja dovela do 15, što je čini najuspešnijim sportistom u istoriji Zimskih olimpijskih igara. Norvežanka je osvajanjem zlata na 30 kilometara stavila tačku na Igre u Pjongangu i tako se po osmi put okitila zlatom, po čemu se izjednačila sa svojim sunarodnicima Bjernom Delijem i Oleom Ejnarom Bjerndalenom, koje je prethodno pretekla po broju medalja. Najuspešnijoj zimskoj sportistkinji je, inače, 15. medalja dodeljena u okviru ceremonije zatvaranja Igara.

Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, sve su imale svoje predstavnike u Pjongčangu, a najuspešniji su bili Slovenci. Najbolji rezultat ostvario je bijatlonac Jakov Fak osvajanjem srebra u individualnoj trci, dok se bronzom okitio Žan Košir u paralelnom veleslalomu.

Srbija je imala četvoro predstavnika, a najbolji rezultat ostvarila je Nevena Ignjatović osvojivši 14. mesto u alpskoj kombinaciji. Pored nje, i Marko Vukićević i Marko Stevović su se takmičili u alpskom skijanju, dok je Damir Rastić branio boje Srbije u skijaškom trčanju.

Olimpijske igre posle Pjongčanga ostaju na tlu Azije, pošto će naredne letnje biti održane 2020. godine u Tokiju, a sledeće zimske u Pekingu 2022.