EP: Zorani i Damiru srebro, Arsovićevoj svetski rekord

Ostali sportovi 23. feb. 201818:13 > 22:23
Podeli:
Izvor: Streljački savez Srbije

Srpski strelci su blistali prvog dana na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u mađarskom Đeru. Miks pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je osvojio srebrnu medalju, dok je Andrea Arsović je zauzela sedmo mesto puškom, a prethodno je oborila svetski rekord kvalifikacija.

 Blizu finala bili su i Milica Babić, Lazar Kovačević i Milutin Stefanović (svi puška).

Takmičenje mikseva je u zvaničan program Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem uvršteno pre dve godine, kada je prvenstvo održano takođe u Đeru. Tada je pištoljem pobedio par Arunović/Mikec. Isti tandem je prošle godine odbranio titulu, a danas nije uspeo da veže “zlatni het trik”.

U finalu su se dugo na prvoj poziciji smenjivali srpski i ruski par (Margita Lomova/ Atrem Černousov). Rusi su uspeli da se “odlepe” nekoliko serija pre kraja (u finalu se pucaju 24 serije) i da obezbede mirnu završnicu. Arunovićeva i Mikec nisu dozvolili da ih ugrozi trećeplasirani tandem, tim Ukrajine, pa u samom finišu nije bilo velike drame.

Andrea Arsovićeva je ekspresno izborila mesto u finalu. Kvalifikacije je završila sa sjajna 628,4 kruga, čime je za minimalni deseti deo kruga popravila vlastiti državni rekord. Na prvom mestu ostala je i do kraja osnovnog dela koji traje 75 minuta i postavila prvi svetski seniorski rekord kvalifikacija po novim pravilima (od 1. januara žene gađaju 60 umesto dosadašnjih 40 hitaca, a rekordi se priznaju samo na kontinentalnim i svetskim takmičenjima).

Milica Babić je osvojila 12. mesto, a od finala su je delila tri deseta dela kruga. Sanja Vukašinović je zauzela 38. poziciju.

Arsovićeva, koja je pre dve godine u Đeru osvojila svoju drugu titulu šampionke Evrope vazdušnom puškom (prvom se okitila 2010) u finalu nije uspela da nastavi u ritmu iz kvalifikacija. Uglavnom se nalazila na petom ili šestom mestu, a posle 14. serije, kada ispada sedmoplasirana zaostajala je samo 0,2 kruga za šestoplasiranom Snježanom Pejčić i završila takmičenje.

Pejčićeva, koja je branila zlato iz 2017, je ubrzo, posle 16. serije, napustila vatrenu liniju, jer nije uspela da se pomeri sa šeste pozicije.

Titulu je osvojila Stine Nilsen (Noreška), vicešampionka iz Maribora 2017, a društvo na pobedničkom postolju pravile su joj dve 22-godišnjakinje, koje do sada nisu osvajale medalje na velikim takmičenjima ni u seniorskoj ni u juniorskoj kategoriji. Srebro je pripalo Poljakinji Katarzini Komorovskoj, a do bronze je došla Manon Smits (Holandija).

Izvor : Streljački savez Srbije

Najuspešniji srpski strelac u muškom takmičenju puškom bio je prošlogodišnji evropski juniorski vicešampion Lazar Kovačević na 13. mestu sa 625,4 kruga (u finale je vodio rezultat 625,9). Milutin Stefanović je, sa 0,1 krugom manje od Kovačevića, zauzeo 14. poziciju, dok je Stevan Jovanović bio 60.

Titulu iz Maribora 2017. odbranioje  Rus Vladimir Maslenjikov sa 251,0, čime je za deseti deo kruga nadmašio dosadašnji svetski rekord finala koji su delili njegov zemljak Sergej Kamenski (danas petoplasirani), naš Stefanović i Kinez Juncong Jao.