Hansdoter zlatna, Šifrin bez medalje u slalomu

Ostali sportovi 16. feb 201803:02 > 06:12
Podeli:
Izvor: Christophe Pallot/Agence Zoom, Getty Images Sport

Ženski slalom doneo je prvi pravi šok alpskog programa u Pjongčangu – neprikosnovena Mikaela Šifrin ostala je bez medalje u svojoj najjačoj disciplini.

Pobednica slaloma je Frida Hansdoter iz Švedske, koja je za pet stotinki nadmašila vodeću iz prve vožnje, Švajcarkinju Vendi Holdener.

Austrijanka Katarina Galhuber je nestvarnom drugom vožnjom, u kojoj je nadmašila sve protivnice za bar sedam desetinki, skočila sa devete na treću poziciju i ostavila Amerikanku bez medalje za samo osam stotinki.

Šifrin, koja brani olimpijsko zlato, trostruka je vezana prvakinja sveta i na putu je ka petom kristalnom globusu u slalomu za poslednjih šest godina, imala je priličnu prednost u odnosu na Galhuber i držala kontrolu sve do završnice vožnje, kada joj je vreme nekako izmaklo. Tako je srušen njen san o pet zlata, započet pobedom u veleslalomu 24 sata kasnije.

Frida Hansdoter, druga iz prve vožnje, vozila je izvanredno i postigla drugo vreme i u drugoj. Njena prednost u odnosu na Galhuber bila je velika, a kada Holdener nije uspela da sačuva dve desetinke prednosti iz prve vožnje bilo je jasno da Anja Peršon, zlatna slalomašica iz Torina, konačno ima naslednicu.

Reprezentativka Srbije Nevena Ignjatović završila je na 26. mestu, sa zaostatkom od 4.85. Baš kao i u veleslalomu, 24 sata ranije, ona je top 30 obezbedila u prvoj vožnji, a u drugoj je vozila bez mnogo rizika.

Ovo je treći top 30 plasman srpskih alpskih skijaša u dosadašnjem toku Igara.

Slovenka Maruša Ferk bila je osamnaesta sa +3.45, njene koleginice iz reprezentacije Meta Hrovat i Ana Bucik zauzele su 21. i 24. mesto.

U drugoj vožnji ispale su Kristina Gajger (deoba 19. mesta u prvoj), junakinja druge vožnje na veleslalomu Estel Alfon (16).

Najveće razočaranje trke nesumnjivo je Petra Vlkova iz Slovačke, koja je posle slabe prve vožnje i deobe 11. mesta uspela da izgubi još dva mesta.

Hrvatica Andrea Komšić završila je na poziciji 31. Njena zemljakinja Ida Štimac odustala je u drugoj vožnji. Elvedina Muzaferija iz BiH i Jelena Vujičić iz Crne Gore nisu završile ni prvu trku.

Prva vožnja:

Švajcarkinja Vendi Holdener bila je najbrža u prvoj vožnji olimpijskog slaloma u Pjongčangu. Holdener je stazu prešla za 48 sekundi i 89 stotinki.

Iza nje plasirale su se dve Šveđanke, Frida Hansdoter sa 20 i Ana Sven Larson sa 40 stotinki zaostatka.

Prva favoritkinja takmičenja Mikaela Šifrin iz SAD nalazi se na četvrtom mestu, posle 48 stotinki sporije vožnje od pobednice. Svetska prvakinja,zvanična olimpijska pobednica i vodeća u Svetskom kupu pobedila je u četvrtak u prvom takmičenju alpskih skijašica – veleslalomu.

Slovakinja Petra Vlhova, druga u ovogodišnjem Svetskom kupu, potpuno je podbacila, pa je sa +2.23 na deobi jedanaestog mesta sa Marinom Valner.

Maruša Ferk iz Slovenije je dva mesta i 17 stotinki iza nje (i direktno ispred Manuele Melg, koja je u četvrtakispustila medalju u veleslalomu), ali je Ana Bucik bila slabija, pa je sa +3.20 skliznula do 25. mesta.

Nevena Ignjatović je posle prve vožnje na 27. mestu, sa +3.21.

Maruša Ferk iz Slovenije je dva mesta i 17 stotinki iza nje (i direktno ispred Manuele Melg, koja je u četvrtakispustila medalju u veleslalomu), ali je Ana Bucik bila slabija, pa je sa +3.20 skliznula do 26. mesta. Poziciju iznad nje smestila se Meta Hrovat, a Nevena Ignjatović je posle prve vožnje na 27. mestu, sa +3.21.

Hrvatice Andrea Komšić i Ida Štimac su na mestima 36 i 37, dok Elvedina Muzaferija iz BiH i Jelena Vujičić iz Crne Gore nisu završile trku.

Baš kao i u veleslalomu, devojka koja je prva izašla na stazu najbolje je odvezla prvu vožnju. Koliko je dobro vozila Holdener govori to što je osmoplasirana Bernadet Šild bila sporija tačno za sekundu.

Među prvih 30 prvu vožnju nisu završile Lena Dir iz Nemačke, četrnaesta u Svetskom kupu, Amerikanka Rejzi Stigler i Štefani Bruner iz Austrije.

Veliki problemi sa vetrom u ski-centru Jongpjong napravili su velike probleme sa rasporedom alpskih skijaša, pa se slalom vozi samo 21 sat po završetku veleslaloma, što predstavlja problem za Šifrin, Hansdotir i druge skijašice koje su nastupile i u četvrtak.

Takođe, baš kao i četvrtak, i petak ima dupli program, jer će između dve slalomske trke muškarci voziti superveleslalom.