Vist najbolja klizačica svih vremena!

Ostali sportovi 12. feb. 201814:53 > 14:54
Podeli:
Izvor: Maddie Meyer/Getty Images

Holandska brza klizačica Iren Vist okitila se zlatom na 1.500 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i tako ispisala nove stranice istorije.

Samo dan pošto je osvojila srebro na 3.000 metara, Vistova je ponovo postala olimpijska šampionka na upola kraćoj deonici, a ujedno i najuspešnija klizačica svih vremena. Holanđanka sada ima deset olimpijskih medalja, među kojima je polovina zlatnih.

Vistova, koja je prethodnu titulu na 1.500 metara osvojila u Vankuveru pre osam godina, do petog zlata došla je u vremenu od 1:54.35 minuta. Srebrom se okitila Miho Takagi iz Japana, koja je bila dve desetinke dalje, dok je bronzana bila još jedna Holanđanka Marit Lenstra, sa za 91 stotinkom lošijim vremenom od šampionke.

Na njenoj drugoj trci na Igrama u Pjongčangu nije sve zavisilo od Vistove. U finalu nije odklizala sjajno, čak je imala zaostatak na prvom prolazu, da bi potom pojalačala ritam. Tada je na red trebalo da dođe još šest klizačica, ali je svima ponestalo snage u finišu da bi nadmašile istinsku legendu klizačkog sporta.


Na taj način, Vistova se odvojila od Nemice Klaudija Pehštajn koja je tokom karijere osvojila devet olimpijskih medalja.
Takođe, Holanđanka je sada druga najuspešnija sportiskinja u istoriji Zimskih olimpijskih igara, a ispred nje je samo norveška skijašica Marit Bjergen, sa 11 odličja. Više medalja od njih dve imaju samo dvojica Norvežana – Ole Einar Bjerndalen je rekorder sa 13, dok je Bjern Deli osvojio jednu manje.

Iza Vistove našla se Takagi, koja je osvojila svoju prvu olimpijsku medalju, a ujedno je onemogućila Holanđanke da ostvare trostruki trijumf. Lenstra se postarala da dve holandske klizačice stoje na podijumu, u borbi za koji je pobedila sunarodnicu Lote van Bek. Peta je bila Amerikanka Britani Bou, ispred Nao Kodaire iz Japana, Norvežanke Ide Njatun i svoje sunarodnice Heder Bergsme.