Nova odluka CAS – 47 Rusa ne može u Pjongčang

Ostali sportovi 09. feb 201809:16 > 09:30
Podeli:
Izvor: Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

Sud za arbitražu u sportu u Lozani (CAS) odbacio je žalbe 47 ruskih sportista i trenera, koji zbog toga neće moći da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje počinju u petak i trajaće do 25. februara.

CAS je odbacio navode nove grupe ruskih sportista, koji su se žalili zbog kazne Međunarodnog olimpijskog komiteta koji ih je suspendovao zbog učešća u sistemskom, državno organizovanom dopingu na ZOI u Sočiju 2014. godine. 

Grupa od 47 sportista i trenera je imala malu nadu da će moći da se pojavi u Južnoj Koreji, ali posle najnovije odluke CAS to neće biti moguće. MOK je prethodno dozvolio grupi od 169 ruskih „čistih“ sportista da nastupi na ZOI, ali pod neutralnom zastavom i nazivom „Olimpijci iz Rusije“.  

CAS je prošle nedelje doneo drugačiju odluku kada je u pitanju grupa od 28 ruskih olimpijaca, kojima je ukinio suspenziju i dozvolio učešće na ZOI, ali je MOK obelodanio da oni neće dobiti pozivnice. Takođe, za još 11 sportista je ukinuta doživotna zabrana pojavljivanja na ZOI, već je samo ograničena na Igre u Pjongčangu. 

Među onima koji su u poslednji čas pokušali da učestvuju na ZOI, ali sada to i definitivno neće moći, bili su i šestostruki olimpijski šampion u brzom klizanju Viktor An, kao i svetski i olimpijski šampion u biatlonu Anton Šipulin.