Trijumf Karlosa Sainca u Dakar reliju, Sagmajster 79.

Ostali sportovi 20. jan 201818:43 > 18:47
Podeli:
Izvor: Dan Istitene, Getty Images Sport

U subotu je 14. etapom završen 40. po redu Dakar reli, a pobedu u kategoriji automobila je odneo legendarni Karlos Sainc, koji je drugi put u karijeri trijumfovao na legendarnoj trci.

Sainc je poslednjeg dana Dakar relija, u etapi koja se vozila u argentinskoj Kordobi, sa svojim suvozačem Lukasom Kruzom u Pežou ostvario deveto vreme, ali je ostao vodeći u generalnom plasmanu. 

Dvostruki svetski reli šampion iz 1990. i 1992. godine, na kraju je do svoje druge titule na Dakar reliju stigao ukupnim vremenom 49:16:18 sati, dok je drugo mesto osvojio Naser Al-Atijah iz Katara u Tojoti sa zaostatkom od 43:40 minuta. Do trećeg mesta je došao, takođe u Tojoti, posle pobede u poslednjoj etapi Južnoafrikanac Žinijel de Vilije sa 1:16:41 sati slabijim vremenom. Stefan Peterhansel, koji je 13 puta pobeđivao na Dakaru,  je u poslednjoj etapi zauzeo drugo mesto, a ukupno četvrto. 

Karlos Sainc je na Dakar reliju trijumfovao i 2010. godine, ali u automobilu Folksvagena. 

Izvor : Dan Istitene, Getty Images Sport

U konkurenciji motociklista poslednju etapu je osvojio Argentinac Kevin Benavides, dok je u ukupnom plasmanu pobedio Austrijanac Matijas Valkner u timu Red Bul KTM. Srpski motociklista Gabor Sagmajster je poslednjeg dana bio 80, dok je do odličnog rezultata završivši trku ostvario 79. mesto vremenom od 51:30:11 sati. Sagmajsteru je to bio osmi završeni Dakar reli, od ukupno 11 ućešća. 

Što se tiče kategorije kvadova do titule na Dakar reliju je došao Čileanac Ignasio Kasale, dok je u klasi kamiona treći put slavio Rus Eduard Nikolajev u Kamazu, čime je odbrani prošlogodišnji naslov prvaka. U klasi bagija SxS pobedio je Brazilac Reinaldo Varela.