Dakar: Dominacija Pežoa, Baredi etapa

Ostali sportovi 07. jan. 201820:20 > 20:22
Podeli:
Izvor: Dan Istitene/Getty Images

Petostruki pobednik Dakara u konkurenciji motociklista Siril Depre trijumfovao je na drugoj etapi ovogodišnjeg izdanja najtežeg relija na svetu u konkurenciji automobilista.

Depre se pre tri godine sa dva točka prebacio na četiri, prošle godine je bio treći, a do druge etapne pobede došao je na specijalu voženom oko Piska dugom 267 kilometara. Kompletna etapa bila je za devet kilometara duža.

Francuski automobilista je u cilju ostvario vreme od 2:56:51 sata i imao je 48 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu iz Pežoa i branioca titule Stefana Peterhansela. Trostruki trijumf francuskom timu obezbedio je Sebastijan Leb, koji je bio nešto više od tri minuta iza Deprea. Pobednik subotnje prve etape Naser Al-Atija u Tojoti je bio tek osmi, pa je izgubio vođstvo u generalnom plasmanu.

Na taj način, Peterhansel je preuzeo prvu poziciji, Depre je 14 sekundi iza njega, dok je Lebov zaostatak četiri minuta u odnosu na aktuelnog šampiona.

U konkurenciji motociklista, najbrži je bio vozač Honde Đoan Bareda, koji je brzinac završio za 2:47:57 sata. Drugi je bio Adrijen van Beveren na Jamahi, sa dva minuta i 54 sekunde zaostatka, dok je treće vreme imao Matijas Valkner, koji vozi za KTM.

Španski motociklista je takođe došao do čela generalnog plasmana i njegova prednost iznosi minut i 39 sekundi u odnosu na Van Beverena.

Jedini srpski predstavnik Gabor Sagmajster zauzeo je 118. mesto, sa skoro tri sata zaostatka u odnosu na Baredu i pao na 100. poziciju u poretku.

Na Dakaru se u ponedeljak vozi etapa od Piska do San Huan de Markone duga 502 kilometra, a specijal će biti dug 295 kilometara.