Vesna za SK: Devojke mogu do medalje, Maja je Maja…

Ostali sportovi 26. sep 201713:39 > 13:42
Izvor: Eurosport Turkey

Ponos Užica, Vesna Čitaković - Đurišić, legendarni srednji bloker srpske reprezentacije i mnogih klubova, odvojila je nekoliko minuta za Sport Klub.

Tek je izašla iz porodilišta, ali pomno je pratila EP za odbojkaše, a sada navija za odbojkašice u Azerbejdžanu.

Može se reći da je sa generacijom koju je ona predvodila počela renesansa srpske ženske odbojke. Kako zaboraviti ono SP u Japanu, sada već pre više od decenije?

Ostavila je ogroman trag i zajedno sa Brankom Sekulić, utabala stazu kojom sada idu Milena Rašić, Jovana Stevanović, Stefana Veljković, Mina Popović… No, pustimo sada nju da priča.

Može li ova reprezentacija do medalje na EP u Azerbejdžanu?
– Sugurno da mogu! Sada kreću jači protivnici i borba za jednu od medalja, a verujem da će nama pripasti ona najsjajnija.

Koliko je teško zameniti igrača i lidera kao što je Maja Ognjenović?
– Maja je Maja. I nju je teško zameniti.

moja crvena zvezda

Ti si igrala na poziciji srednjeg blokera i sigurno pratiš trenutna dešavanja u odbojci. Da li je Milena Rašić trenutno najbolji „srednjak“ na planeti?
– Milena je svojim igrama, odnosom prema klubu i reprezentaciji pokazala da je stvarno jedan od najboljih srednjaka na svetu. Naša reprzentacija nikad nije kuburila sa tom pozicijom. Trenutno, imamo četiri super srednjaka i Raša (Milena Rašić), Stefana (Veljković), Mina (Popović) i Jodža (Jovana Stevanović).

Iako je srebro nesumnjivo ogroman uspeh, da li ostaje žal sa olimpijskim finalom sa Kineskinjama, da li smo mogli nešto drugačije, bolje?
– Mislim da je to ogroman i najveći uspeh nase reprezentacije do sada. I tu nema mesta za žaljenjem ili bilo čim. Kapa dole devojkama i trenerima za tu medalju.

Momci su pod vođstvom Nikole Grbića osvojili evropsku bronzu. Čini se da ovi momci imaju potencijal i ono „nešto“ za zlata u budućnosti?
– Muška odbojka je kod nas u maloj krizi, jer nema puno dečaka koji žele da treniraju odbojku. Ali eto, uvek se napravimo uspeh i donesemo po medalju sa velikih takmičenja. A nekako, i mi smo postali razmaženi navijaci, da uvek očekujemo zlato od naših odbojkaša. Medalja je medalja i svaka ima svoju težinu i priču.

Da se vratimo tvojoj karijeri, igrala si u mnogo zemalja i u mnogo klubova. Da li bi izdvojila neki gde ti je bilo posebno prijatno?
– Pa izdvojila bih Ezacibasi Istanbul. To je jedan od najboljih klubova na svetu. Provela sam tri prelepe godine i stekla puno prijatelja. Ipak 7 godina Turske i Istanbula se ne zaboravlja . 

Koga je bilo najteže izblokirati, koja je to bila igračica koja ti je zadavala „migrene“ svako jutro kada bi znala da moraš da igraš protiv nje?
– Pa meni kao srednjaku, najvažnije je da “uđem u glavu” dizaču. Da predvidim šta će ona da odigra, e, posele je sve stvar tehnike i spajanja bloka. Dobar blok nije samo direktan poen, vec i prolaz lopte pored istog do moje odbrane.

international olympic committee

Ko je najbolji tehničar sa kojim si sarađivala?
– Uz Maju, igrala sam sa Amerikankom Lindsi Berg, Lo Bianko, Zukova… Svaka je posebna i ima svoj stil. Teško je to upoređivati, sve su posebne na svoj način.

Koji je najbolji savet koji si dobila u karijeri?
– Uf, bilo ih je puno. Možda bih izdvojila ovaj: “Ne spavati na lovorikama, jer svaki dan je novi dan za dokazivanje i učenje.”

Da imaš vremeplov i jednu stvar u karijeri da promeniš, šta bi to bilo? Ako bi uopšte nešto menjala?
– Ne bih ja tu ništa menjala. Sve je išlo svojim tokom i kako je trebalo.

Šuška se o nekim promenama pravila, možda skraćivanju seta na 21 poen, šta misliš o tome?
– Promena pravila? Pa ne znam… mislim da je odbojka sport koji je poslednjih 15 godina doziveo najviše promena. Ko zna, možda se pokaže da je svaka promena na bolje. Videćemo.

I za kraj, šta bi poručila svima koji tek počinju da se bave odbojkom ili bilo kojim sportom?
– Deca treba da se bave sportom, nije bitno kojim. Važno je imati i fizičku prirodnu kondiciju, koja je kod dece danas diskutabilna.