Kobeščak za SK o štoperici, migrenama, implementaciji..

Ostali sportovi 25. jul. 201713:09 > 13:11
Podeli:
Izvor: Toni McDonough/getty ui

Vjekoslav Kobeščak je, bez dileme, jedna od legendi hrvatskog vaterpola.

Koliko je doprineo kao igrač, sada bar isto toliko doprinosi kao trener dubrovačkog Juga.

U sportu koji često iziskuje grubost, uvek je tražio sportsko rešenje. A kada je redakcija Sport Kluba zatražila da odgovori na nekoliko pitanja, odmah se odazvao.

Sezona 2015-2016. sa Jugom, sezona iz snova, opiši nam to malo detaljnije?

– Jug je te sezone uspio okupiti momčad koja je, nakon dvije godine bez trofeja, uspjela u naredne dvije osvojiti 8 od 9. Što je s obzirom na konkurenciju bio pravi pothvat. Išli smo korak po korak, uvijek se trudeći zacrtavati realne ciljeve. Jug je sredina u kojoj je uspjeh vrlo ostvariv. Velika ljubav Grada prema vaterpolu, znanje koje se nalazi u i oko kluba, velika povijest koja ne guši budućnost kluba. Homogenost koja vlada prije važnih utakmica.
Zatim sposobna mlada uprava, koja je na čelu sa predsjednikom Lukšom Jakobušićem shvatila moderne tokove sportskog poslovanja.
Na prvi pogled, postiglo se nešto što će biti teško ponoviti, ali opet, kada se uzme u obzir da je u toj momčadi bilo samo četiri igrača koji nisu iz Jugove škole….ko zna…

Vaterpolo je u genima, brat je bio reprezentativac, otac prvi predsednik saveza. Koliko su ti oni pomogli?

Da nije bilo njih, vjerojatno ne bih završio u vaterpolu. Krenuo sam na treninge sa 9 godina, jer su mi brat i najbolji prijatelj trenirali, iako mi tada vaterpolo nije bio prvi izbor. Ali sam vrlo brzo zavolio taj sport i eto, ta ljubav traje i dalje, a čak mi se čini i da raste…

Što se tiče neke pomoći oca kao čelnika saveza i kluba, recimo, mom bratu nije bilo lako, mislim da mu je bilo puno teže nego meni. I da je prečesto njegova kvaliteta koju je imao kao vaterpolista, stavljana pod povećalo radi našeg oca. Tek kad se brat prestao baviti vaterpolom, sam čuo dosta komentara o njegovoj kvaliteti i kako je prerano prestao.

https://youtube.com/watch?v=aO2xcplwDyk

Od svih medalja i prenstava koje si osvojio, da li ti je nešto posebno drago, da li bi izdvojio jednu medalju ili pehar?

Iz igračkih dana, najdraži trofej mi je naslov prvaka Europe sa Mladosti iz 1996. Neočekivano smo osvojili naslov prvaka Europe i to ako se dobro sjećam bez poraza i zapravo shvatili koliko možemo kao momčad.
Iz trenerskih dana su mi dragi i posebni svi trofeji koje sam osvojio. I tu mi se teško odlučiti za jedan. Čak su mi posebne i medalje sa juniorskim momčadima i to kad nisu bile zlatne. Nekako mi se čini da me trenerski uspjesi više ispunjavaju nego igrački. A možda su igrački samo daleko…

Ako bi imao pravo na jednu promenu pravila u vaterpolu, šta bi to bilo?

Implementacija. Primjena već postojećih pravila. Mi niti ne znamo da li su nam pravila dobra ili ne jer nismo dosljedni u njihovoj primjeni. Sa pravilnom primjenom bi vjerojatno smanjili broj zvižduka suca u situacijama kada nema lopte. A to je vjerojatno nešto što najviše zbunjuje publiku.
Moramo omogućiti da se pojedine odluke revidiraju kroz video analizu. Ako to rade sportovi koji nemaju problem vidljivosti određenih situacija kao mi radi vode, onda bi to trebali raditi i mi.
Tek nakon pravilne primjene pravila, možemo razgovarati o nekom novom pravilu.
Vaterpolo zajednica bi trebala uložiti sredstva u prijenose utakmica. Produkciju samih prijenosa. Educirati režisere prijenosa da je u kadru uvijek akcija a ne da kamera luta prikazujući samo jednog igrača ili još gore, trenera. Jedan nogomet sa 90+ minuta igre si može priuštiti i lutanje kamere sa kadrom, vaterpolo teško.
Pokazivati na snimci gdje su se i kako dogodili prekršaji kada nije bila lopta u blizini.

Šta si najmanje voleo da radiš na treningu ili pripremama, od čega si dobijao „migrene“?

Volio sam raditi sa loptom, a sve ostalo…Teretana, plivanje, treninzi nogu, sve je to bilo teško. Da sam tada imao samo djelić današnjeg znanja, sigurno bih drugačije postupio kod nekih treninga i svog razvoja. A migrena me prati od malena i bez jakih treninga. Naslijeđe od ženske strane obitelji. Ali su se prorijedile otkako sam trener. Izgleda da je lakše držati štopericu nego uteg.

Izvor : Getty images/Donald Miralle

Da li si i tokom igračke karijere znao da ćeš biti trener ili se to slučajno dogodilo?

Ne. Nakon igračke karijere sam dobio posao šefa mlađih selekcija u Mladosti. Ali kako nisam imao iskustva kao trener, bio mi je nelogično nešto tražiti od trenera mlađih selekcija a što nisam probao sam. Morao sam sam oprobati kako je to, kao bih im mogao davati upute. Tako da sam sa jednim kolegom uzeo generaciju 12 godišnjaka. I na prvom treningu se inficirao prema trenerskom pozivu.
Nakon toga sam imao jedan razgovor sa svojim mentorom, čuvenim Ozrenom Bonačićem gdje mi je on rekao nešto poput: „ Vi svi bivši igrači bi bili sportski direktori,a trenera nam fali! To ti je nakon što si bio igrač, najljepše s čime se možeš baviti a i ti imaš nešto trenersko u sebi“.
Ubrzo nakon toga je on postao glavni trener Mladosti i uzeo me za svog pomoćnika. Izašao sam iz kancelarije i ponovo se vratio na bazen. E sad da li je Ozren bio iskren ili mu je samo trebao pomoćnik, to ćemo ostaviti iza sebe.

Ko je bio golman protiv kojeg si najmanje voleo da igraš, odnosno, kome je bilo najteže dati gol?
Mene si našao to pitati, čuvenog golgetera? :)….Meni je svaki golman bio problem.
Ali ajde izdvojiti ćemo dvojicu.
Aleksandra Šoštara. Sjećam se da mu nisam uspio zabiti gol u nekoliko sezona. Niti u klubu, tada je bio u Bečeju, niti u reprezentaciji. I onda se igralo prvo izdanje Svjetske Lige ako se ne varam, doletjela neka lopta u kontru,okrenuo sam glavu, skoro pa zažmirio i zabio. Te skinuo prokletstvo!:-)
I Dragana Rebića. Taj čovjek je uvijek znao gdje ćeš pucati. Kao da te hipnotizira. A posebno je dobro branio četverce i kontre 1 na 0 tako da te još više ponizi.

Trenutno se održava SP u Budimpešti. Šta misliš, ko će kući sa medaljama oko vrata?

Srbija je prvi favorit. Izgledaju kao da se nadograđuju na prošle uspjehe a ne da padaju.
Nakon toga Hrvatska. Na svim mjestima u momčadi ima kvalitetu. Ako i mlađi potegnu svoj dio odgovornosti, mogu se približiti Srbiji.
Mađarska izgleda na ovom prvenstvu bolje nego proteklih godina. Puno će ovisiti o golmanu Nagyu koji je imao odličnu sezonu.
Nikad ne otpisujmo Talijane, koji su sjajni natjecatelji.
Po meni to su četiri najbolje ali draž sporta je da se dogode i neočekivani rezultati. Za naš sport su oni vrlo poželjni.

Izvor : Getty Image/Tom Hauck

Da li pratiš druge sportove i šta najviše voliš osim vaterpola?

– Na vaterpolo otpada 90% vremena. Cijenim svaki sport. A više volim pogledati momčadske sportove (košarka, hokej na ledu, rukomet).

Kažu da je u današnjem sportu samo 10% uspeha talenat, a sve ostalo rad. Da li si saglasan?

– Apsolutno. Rad je najvažniji. A na njega ide talent, okolnosti u kojima se razvijaš itd.

Šta misliš, gde nastaje prevaga, kada dobar sportista postaje vrhunski sportista?

Kada dobar sportaš dođe u ruke dobrog trenera.

I konačno, kada dođe vreme da se oprostiš od vaterpola, kako bi najviše voleo da budeš upamćen?

– S vaterpolom idem do kraja, jer za ništa drugo nisam. Vjeruj mi, probao sam. A kako će me pamtiti, j**i ga, nisam razmišljao o tome. Nek me svaki stavi tamo gdje misli da spadam!