Briše se većina atletskih svetskih rekorda?

Ostali sportovi 01. maj 201722:03 > 22:08
Podeli:
Izvor: Bryn Lennon/Getty Images

Evropska atletska federacija podnela je predlog po kojem bi većina svetskih rekorda moglo da bude poništeno. Ta organizacija je u januaru osnovala posebnu komisiju koja bi ispitala kredibilitet rekorda posle niza doping skandala.

Po novim kriterijumima, između ostalih, bio bi ugrožen i rekord Pole Redklif u maratonu.

  • Prvi čovek evropske atletike Sven Arne Hansen rekao je da su svetski rekordi beznačajni ako ljudi ne veruju u njih. Zbog toga je vladajuće telo evropske atletike podnelo predlog promena Svetskoj atletskoj federaciji, koji bi mogao da napravi revoluciju ukoliko bude prihvaćen.

    Ukoliko se to desi, svetski rekordi bi bili priznati ukoliko bi bila ispunjena sledeća tri kriterijuma:

  • Ako su postavljeni na takmičenju koje se nalazi na listi događaja na kojima može da bude garantovan najviši standard kontrole i tehničke opreme.
  • Ako je atletičar bio podvrgnut dogovorenom broju doping testova u mesecima koji prethode tom takmičenju.
  • Ako je uzet uzorak za doping kontrolu pošto je rekord postavljen i ako je dostupan za ponovnu kontrolu u narednih deset godina.

Komisija je takođe predložila da bi rekord trebalo da bude izbrisan ukoliko je atletičar na bilo kakav način prekršio doping pravila, čak i ako to nije direktno uticalo na postavljanje rekorda.


Ti predlozi su odgovor na prošlogodišnji Meklarenov izveštaj, u kojem je otkrivena široka mreža dopinga, posebno u atletici. Ruski atletičari trenutno su pod suspenzijom iz međunarodnih takmičenja i nema nagoveštaja da bi uskoro mogli da dobiju zeleno svetlo.

Više od 100 učesnika Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu i 2012. u Londonu kažnjeno je retroaktivno pošto je Međunarodni olimpijski komitet počeo sa ponovnim testiranjima uzoraka uzetim na tim takmičenjima.

Biće atletičara, sadašnjih vlasnika rekorda, koji osećaju da će im nešto biti oduzeto, ali ako se organizujemo kako treba imamo šansu da vratimo kredibilitet na tom polju“, rekao je predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou.

Hansen je najavio da bi zvanični predlog trebalo da se nađe pred Kongresom IAAF u avgustu.