Posle WADA, hakovana i IAAF!

Ostali sportovi 03. apr 201712:43 > 13:12
Podeli:
Izvor: Octavio Passos/Getty Images

Međunarodna atletska federacija objavila je da je hakerska grupa "Fensi bers" upala u sistem te organizacije i da postoji zabrinutost da su poverljivi podaci sportista kompromitovani.

IAAF je saopštila da je 21. februara grupa hakera pokušala da upadne u bazu podataka organizacije, ali da nije poznato da li su oni uspeli u svojoj nameri.

Predsednik IAAF Sebastijan Kou izjavio je da će ta organizacija učiniti sve da poverljive informacije koje im pružaju sportisti ostanu zaštićene.

Naš prvi prioritet jeste da informacije koje nam pružaju sportisti budu poverljive i zaštićene„, rekao je Kou, dodavši da se izvinjava svim sportistima koji su u prošlosti bili na meti hakera.

Ruska hakerska grupa ‘Fensi bers’ je prethodno prošlog septembra objavila poverljive informacije Svetske antidoping agencije (WADA) koje se tiču izuzeća za terapeutsku upotrebu pojedinih supstanci koje se nalaze na listi zabranjenih. 

Tada je objavljena medicinska dokumentacija mnogih sportista, među kojima su i teniserke Serena i Venus Vilijams, gimnastičarka Simon Bajls, atletičar Mo Farah i biciklista Bredli Vigins.