Kraft osvojio Kristalni globus!

Ostali sportovi 26. mar 201711:33 > 11:36
Izvor: Richard Heathcote/Getty Images

Austrijski ski skakač Štefan Kraft kompletirao je sjajnu sezonu osvajanjem Kristalnog globusa za najboljeg u ukupnom poretku Svetskog kupa.

Kraft je trofej obezbedio na Planici, i to pošto je druga serija poslednjih letova sezone otkazana zbog jakog vetra. Austrijanac je trijumfovao na poslednjoj rundi elitnog takmičenja i tako upisao osmu pobedu u poslednja tri meseca, a 12. u karijeri.

Tokom sezone, Kraft je osvojio i dve titule svetskog šampiona i postavio novi svetski rekord koji sada iznosi 253,5 metra. Jedino nije osvojio trofej na turneji Četiri skakaonice, koji je otišao u ruke njegovog glavnog rivala u Svetskom kupu Kamila Štoha.

23-godišnji Kraft je u borbi za Kristalni globus pobedio Poljaka za 141 bod i tako postao sedmi Austrijanac ukupni pobednik Svetskog kupa. Na tronu je nasledio Slovenca Petera Prevca, a pre Krafta poslednji austrijski ski skakač koji je podigao Kristalni globus bio je Gregor Šlirencauer u sezoni 2012/13. Pre njih dvojice, najveći trofej u ski skokovima poneli su Nubert Nojper, Armin Kogler, Andreas Felder, Andreas Goldberger i Tomas Morgenštern.

Na poslednjim letovima sezone, Kraft je slavio sa 244,3 boda, zahvaljujući letu od 250 metara, ispred Andreasa Velingera iz Nemačke i Japanca Norijakija Kasaija. Po dužini leta, Austrijancu je jedino parirao Nemac Markus Ajsenbihler, koji je zbog manje kompenzacije morao da se zadovolji četvrtim mestom. Štoh je bio peti, ispred Petera Prevca, Roberta Johansona i još jednog Slovenca Jurija Tepeša. Najbolju desetoricu kompletirali su norveški skakači Johan Andre Forfang i Anders Fanemel.