Slovenac u komisiji IAAF posle skandala

Ostali sportovi 07. mar 201701:29 > 01:33
Podeli:
Izvor: Ian Walton/Getty Images

Četvorostrki osvajač olimpijskog srebra Frenki Frederiks napustio je komisiju koja ima zadatak da pomogne Rusiji da povrati članstvo u Međunarodnoj atletskoj federaciji zbog korupcijskog skandala. Njega je u toj komisiji zamenio Slovenac Rožle Prezelj.

Frederiks je takođe član Upravnog odbora IAAF i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Njegova odluka o napuštanju specijalne komisije dolazi posle izveštaja francuskog „Monda“ koji je objavio da je nekadašnji sprinter primio sumnjivu uplatu nekoliko dana pre nego što je doneta odluka o domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine, što on negira.

Međunarodni olimpijski komitet objavio je da je pokrenuo istragu povodom tih optužbi.

Odlučio sam da napustim komisiju da integritet njenog rada ne bi bio doveden u pitanje zbog optužbi koje je protiv mene izneo ‘Mond’. Važno je da misija komisije bude viđena kao slobodna i pravedna, bez ikakvog uticaja spolja”, istakao je 49-godišnji Frederiks.

Ruskim atletičarima u novembru 2015. godine je izrečena suspenzija posle izveštaja u kojem se navodi da su profitirali od doping programa koji je sponzorisala država.

Frederiksovo mesto u komisiji zauzeće Prezelj, koji je takođe predsedavajući Atletske komisije IAAF. Prezelj je slovenački rekorder u skoku uvis.