Sagmajster: Ne bojim se ničega, spreman sam za reli Dakar

Ostali sportovi 26. dec 201414:35 > 14:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Srpski motociklista Gabor Sagmajster rekao je danas da je spreman za osmi nastup na najprestižnijem svetskom reliju "Dakar", koji će se od 4. do 17 januara 2015. godine voziti u Argentini, Čileu i Boliviji.

Sagmajseter je istakao da očekuje mnogo teži reli, jer će u odnosu na ranije godine, voziti 9.000 kilometara, od čega 4.500 specijala i 4.500 raznih etapa.

 „Biće mnogo teže, vozi se 800 kilometra više, a imaćemo i jedan maratonski dan od čak 1.020 kilometara. Svakog dana vozićemo preko 12 sati. Međutim, imam dovoljno znanja i iskustva da ove godine napravim bolji rezultat u odnosu na prethodne godine“, rekao je Sagmajster na konferenciji za medije u prostorijama Auto moto saveza Srbije (AMSS).

Suboticki motociklista voziće u timu sa Slovencem Miranom Stanovnikom i Mađarom Janošom Dešijem i to na novom KTM 450, od 75 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 175 kilometara na sat. 

„Ne bojim se ničega, jedini problem mogle bi da budu velike nadomorske visine, jer sam težak i nekad motor ne može da me izvuče na uzvišenje željenom brzinom. Dakar mora da se vozi pažljivo, ali veoma brzo. Mogu ja da budem brz, a motor ne izdrži. Važno je da zajedno dođemo do cilja“, rekao je Sagmajster.

On je dodao da je na reliju Dakar izuzetno važan navigacioni sistem, jer može da se uštedi dosta na vremenu.

„Ove godine obezbedili smo novo vozilo sa pogonom na četiri točka, koje će nam omogućiti da se na vreme vratimo u kamp. Imaćemo i fizotarapeuta, jer je potrebna fizička i psihička snaga da bi se izdržali svi napori“, kazao je Sagmajster, koji će nositi titanijumske pantalone, namenje zaštiti prilikom padova.

Predsednik Auto moto saveza Srbije (AMSS) Mirko Butulija najavio je da će to udruženje, pored Sagmjastera, podržati i Dušana Borkovića, kao dva najistaknutija srpska takmičara u auto-moto sportu.

„Oni su mnogo doprineli promociji auto moto sporta i srpskih vozača u inostranstvu. Veliko je zadovoljsto i čast što pomažemo čoveka koji je brend Srbije u ovom sportu. On je već godinama naš jedini predstavnik na Dakaru“, rekao je Butija.

 On je podsetio da AMSS većinu svoje dobiti vraća kroz ulaganje u podizanje bezbednosti u saobraćaju i podršku auto-moto sportu.

  Prema rečima generalnog sekretara AMSS Predraga Đurđeva, Srbija zaostaje u odnosu na zemlje u regionu kada je ovaj sport u pitanju.

„Nastojaćemo da uz podršku ministarstva omladine i sporta obezbedimo uslove za popularizaciju ovog sporta. Auto-moto sport zaslužuje više i bolje, želimo da se nove generacije oprobaju u njemu kako bismo u budućnosti imali što više predstavnika u najvećim svestkim takmičenjima u ovom sportu“, rekao je Đurđev.

 Sagmajster je pet puta završio reli Dakar, jednom je odustao, dok je jednom trka bila otkazana.

Najbolji rezultat na ovom takmičenju ostvario je prošle godine kada je završio na 53. mestu u generalnom plasmanu.